/

Nem mindennapi kazáncserét láttunk! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kazancsere004kf

Egy közel 20 tonnás kazánt emeltek ki. A 40 éves eszköz nem vonul nyugállományba, de helyét átveszi egy új, takarékosabb társa. Abban bíznak, hogy évi 5-6 millió forintot spórolhatnak meg.

A Szegedi Távfűtő Kft. egy közel 20 tonnás kazánt cserélt ki a Vág utcai kazánházában a mai napon. “Mintegy 40 éves a régi kazán, de nem a kora miatt cseréljük, hanem azért, mert nyári üzemmódban a meleg vízhez elég a mostani teljesítmény hatoda” – indokolta a változtatást Darázs István művezető. Hozzátette, marad még három, a régihez hasonló teljesítményű kazán, azaz a környék lakói – mintegy 2000 lakást fűtenek e pontból – nem fognak vacogni a mínuszok idején sem.

Az új kazán korszerűbb, fogyasztása alacsonyabb, így kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ezzel megfelelhetnek azoknak az uniós és országos vállalásoknak, amelyek ezt várják el. Úgy számolnak, évi 5-6 millió forintot spórolnak, ami gyors megtérülést jelent, ha tudjuk, egy ilyen kazán körülbelül 10 millió forintba kerül, erre jön még a beszerelés, az üzembe helyezés költsége, de mivel a régi helyére kerül, nagy átalakítás nem szükséges.

A csere előtt első lépésként a SZETÁV munkatársai levágták a bekötéseket, szabaddá tették a kazánt a szállításra. Ezt követően kihúzták az utcára, a szállítást egy alvállalkozó végezte, a felpakoláshoz darus autó és tréler is kellett. Darázs István elmondta, nem a MÉH-telepre fog kerülni a régi kazán, hanem egy másik kazánházba, ahol jelenleg nem üzemelő gázmotorok vannak, ezeket pótolja.

no images were found

Előző sztori

Mézes almát kaptak uzsonnára a szegedi református óvoda gyerkőcei + FOTÓK

Következő sztori

Évi 2,3 milliárd forintot biztosít a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítését koordináló vegyesvállalatnak