Kultúra

Menekülés közönségtalálkozó a Somogyiban

Menekülés közönségtalálkozó a Somogyiban

2016. november 23., szerda
Menekülés közönségtalálkozó a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket Mihail Afanaszjevics Bulgakov Menekülés című drámájához kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház december 9-i bemutatóját megelőzően.

A november 30-án, szerdán 16.30-tól a Somogyi-könyvtár emeleti folyóiratolvasójában tartandó közönségtalálkozón

Zsótér Sándor

Kossuth-díjas rendező, valamint

Stork Natasa, Ferencz Nándor

és

Kancsár József

a darab szereplői vesznek részt. A moderátor

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára lesz. Humoristaként és sikeres drámaíróként kezdte a pályáját az eredetileg orvos

Bulgakov

. 1926-os Menekülés című darabját maga Sztálin nyilvánította szovjetellenesnek, és a szerző életében nem is játszották el. Kínos darab, nem tudták besorolni ideológiailag, a szerző magát a kiszámíthatatlan végzetet rajzolta meg, a teljes káoszt öntötte formába. Álomdramaturgiája olyan szabadságot ad az írónak, hogy a legnagyobb abszurditás is magától értődővé válik, folyamatosan meglepi és szórakoztatja a nézőt. E mű nem az egyes menekülőké, hanem magáé a menekülésé. A nagy áradást látjuk, amely elsodorja és időlegesen vagy végleg maga alá gyűri a közösségüket veszített, mindenből kiszakadó, történelem sújtotta embereket, összekeveri a bűnöst és bűntelent, ismerőst és ismeretlent. A „nyolc álomban" csak rohanás van, a forgatagban az életükkel élni képtelenek és a mások életéről rémületes könnyedséggel ítélkezők egyaránt eltűnnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.