Egyetem

Magyarország utolsó koronázási szertartásáról tartanak konferenciát Szegeden

Magyarország utolsó koronázási szertartásáról tartanak konferenciát Szegeden

2016. november 18., péntek
Magyarország utolsó koronázási szertartásáról tartanak konferenciát Szegeden
iv_karoly_koronazas

„Fogadd a koronát…” - Ünnep és válság, hagyományok és reformkoncepciók, múltpercepciók és jövőképek Magyarország utolsó koronázási szertartása körül címmel rendeznek konferenciát Szegeden november 23-24-én.

Az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, az SZTE Magyar Jogtörténeti Tanszéke és Európai Jogtörténeti Tanszéke, az MTA SZAB Jogi Szakbizottsága, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Solymossy Sándor Egyesület szervezésében, Szegedért Alapítvány támogatásával november 23-24-én Szegeden „Fogadd a koronát…” Ünnep és válság, hagyományok és reformkoncepciók, múltpercepciók és jövőképek Magyarország utolsó koronázási szertartása körül címmel konferenciát tartanak. A rendezvény vizsgálja a Magyar Királyság utolsó, modern eszközökkel is dokumentált, a sajtó révén számos véleményformáló csoport által értelmezett, művészi alkotások és könnyen sokszorosítható populáris emléktárgyak által megörökített koronázását, ami a Nagy Háború társadalmi valóságába illeszkedett. A konferencia a koronázás rítusát, percepcióit és kontextusát kívánja megvilágítani több tudományterület szempontjából az ezeréves királyság ünnepének és válságának, a rendi hagyományok és reformelképzelések változó kereteinek, a múltpercepcióknak, jövőképeknek mentén. Tárgyalja a magyar király jogállását és a koronázás közjogi jelentőségét. Kitér a koronázás felekezeti olvasataira és eltérő vallási előképeire, a koronázás irodalmi értelmezéseire és művészeti ábrázolásaira. Foglalkozik a reprezentáció, a propaganda és az emlékezet kérdéskörével. A rendezvény külön hangsúlyt fektet a szimbolikus politika felekezeti értelmezéseire. A konferencia fővédnöke

Habsburg György

, Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövet. Előadóink a szervező intézmények mellett több akadémiai intézetből, bölcsész és jogtörténeti egyetemi műhelyből érkeznek. "Konferenciánk abba a konferencia sorozatba illeszkedik, amelynek első tanácskozása 2014. november 4-5-én az SZTE-BTK Néprajzi Tanszék, az OR-ZSE és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport szervezésében, Habsburg György fővédnökségével megrendezett „A királyhűség jól bevált útján…” A rendi és nemzeti kötődések 1867 és 1918 közötti szimbolikus változásait járta körül a Nagy Háború évfordulója okán. Második tudományos konferenciájára 2015. november 26-27-én került sor Habsburg-Lotharingiai Mihály fővédnökségével A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájának változására címmel Szegeden. Harmadik konferenciáját a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által fenntartott Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport szervezésében 2016. október 27-én Budapesten „Franz Joseph málkénu”

Ferenc József a felekezetközi béke, a művészet és a tudomány pártfogója címmel rendezte. A tematikus konferenciasorozat kapcsolódó rendezvénye 2015. november 10-én Szegeden Lojalitások és nemzeti önértelmezések a közép-európai zsidó közösségekben a 19. század végén és a 20. század első felében címmel az OR-ZSE, az MTA Judaisztikai Kutatóközpont és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, valamint határon túli történészek bevonásával zajlott" - invitálnak a szervezők. A szegedi konferencia részletes programja ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.