Lezsák Sándort köszöntötték a Karolina-iskola diákjai + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyar_nyelv_napja_karolina_002A magyar nyelv napja alkalmából Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, költő, tanár volt a szegedi Karolina-iskola díszvendége. A színitanoda diákjai zenés-táncos összeállítással készültek Lezsák legújabb verseskötetéből.

„Addig leszek a parlamentben, amíg azt látom, hogy akad feladat, amit nekem kell elvégeznem. Az életben nem megoldásokat keresek a problémákra, nem is problémákat keresek a megoldásokhoz, hanem elvégzendő feladatokat látok” – így vallott a Karolina-iskola diákjai előtt Lezsák Sándor. Az országgyűlés alelnökét mint költőt és tanárt ismerték meg a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolájának tanulói november 25-én, a magyar nyelv napja alkalmából.

2011-ben az országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. A Karolina-iskolában már hagyomány, hogy ilyenkor ünnepelnek, hiszen a mostani volt az ötödik ilyen rendezvény. Az idei ünnepségre a díszvendég elfoglaltságai miatt néhány nap késedelemmel került sor. „Nagyon szerettem tanítani. Huszonöt esztendeig tanítottam”– mesélte, aki közvetlen hangon anekdotázott szegedi kötődéséről, egy autóstop alatt lezajlott főiskolai felvételi vizsgájáról, a lakitelki tanyasi iskolában töltött évtizedekről, valamint arról, hogyan szeret bele hetente újra a feleségébe, illetve gyermekeiről és nyolc unokájáról.

A látogatás során a parlament alelnöke megismerkedett a szegedi iskolában zajló pedagógiai munkával és az ott működő nővérközösséggel, bejárta épületet, majd a karolinásokkal ünnepelt. Lezsák Sándor és Szegedi Ágnes, a Karolina főigazgatója megbeszélést folytattak egy majdani együttműködésről a Lakitelki Népfőiskola és a szegedi Karolina-iskola között.

magyar_nyelv_napja_karolina_010

A látogatás alkalmából rendezett ünnepi előadáson olyan műsorszámok kerültek színpadra, melyek az akkreditált tehetségpontként működő Karolina Általános Iskola, Gimnázium és AMI intézményében zajló tehetséggondozó munkát dicsérik. Sztathatosz Sebestyén (10.A) egyúttal a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának előképzős hallgatója, a napokban vette át a Nemzet Ifjú Tehetsége Ösztöndíjat Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az ünnepi műsorban Lalo Spanyol Szimfóniáját adta elő hegedűn Csikós-Szelezsán Beáta zongorakíséretével.

Lezsák Sándor új verseskötetéből, a Színitanodából készült az a táncos-zenés versösszeállítás, melyet 4. C osztályosok mutattak be Gáborné Puskás Julianna tanítónő vezetésével. A költő meghatódva köszönte meg a színvonalas produkciót, majd az aranydiplomás Karolina Leánykara magyar költők, Nemes Nagy Ágnes és Weöres Sándor megzenésített verseit szólaltatta meg Lázár Tamás karnagy vezényletével.

no images were found

Előző sztori

Az internet hatalmas áttörést hozott a könyvpiacon – interjú Dobos Tamással, a szegedi Lazi Könyvkiadó egyik tulajdonosával

Következő sztori

Advent és Karácsony – kis odafigyeléssel biztonságban telnek az ünnepek is