/

Közösen nyitnának Kína felé a V4-ek

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kakasbela

A V4-Kína konferencia legfőbb célja az volt, hogy a felek megteremtsék egy hosszú távú együttműködés alapjait – mondta el portálunknak Kakas Béla közgyűlési elnök, aki hazánkat, s ezen belül a dél-alföldi régiót képviselte a tanácskozáson a lengyelországi Łódź városában.

Łódź Vajdaság marsallja, Witold Stepien hívta meg előadónak Kakas Béla megyei közgyűlési elnököt a „Nemzetközi gazdasági együttműködés a V4 országokban Kína bevonásával” című konferenciára. A Łódź városában az Európai Gazdasági Fórum részeként tartott tanácskozást a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke portálunk kérdésére pozitívnak értékelte, mint elmondta, a jövőbeni együttműködések révén új dimenziók nyílhatnak meg Csongrád megye előtt is. Hangsúlyozta, a visegrádi négyek együttgondolkodására, összefogására azért is van szükség, mert egy jövőbeni kínai gazdasági kapcsolathoz az egyes országok önmagukban kicsik, figyelembe véve a kelet-ázsiai ország piacát.

A konferencián, amelyen a V4-ek országait egy-egy előadó képviselte, Kakas Béla a dél-alföldi régiót mutatta be, a fejlesztéspolitikát és Csongrád megye területi operatív programját ismertette a határmenti pályázati rendszerek mellett, hogy a résztvevők megismerjék a magyarországi viszonyokat, ami elengedhetetlen az együttműködéshez. „Łódź vajdaság régóta testvérmegyéje Csongrádnak, a jelenleg is tartalmas együttműködés új lehetőségekkel bővülhet. A konferencia révén a kapcsolatrendszer teljesen új alapokra helyeződött, ami nemcsak a házigazda Lengyelországnak, hanem a V4-ek mindegyik tagjának esélyt fog adni arra, hogy export-import folyamatok induljanak el” – részletezte. Példaként a mezőgazdaságot említette, vannak ugyanis olyan prémiumtermékeink, amelyeknél a minőség az elsődleges és nem a mennyiség, meglátása szerint ezekkel lehetnénk piacképesek. „Lengyel testvérmegyénkkel is például a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a termelés és termeltetés, valamint tárolás témakörei lehetnek azok, amelyekben perspektivikusan együtt lehet gondolkodni. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy teljesen mások a léptékek, hiszen Csongrád megye összlakosságszáma 400 ezer körül van, míg Łódź városában több mint 700 ezren élnek, és az csak egy városa a régiónak” – fűzte hozzá.

A Witold Stepien marsallal folytatott megbeszélést is pozitívnak értékelte a közgyűlési elnök, mint elmondta, a łódzi vajdaság olyan lendületben van, és olyan célokat fogalmaz meg a jövőre nézve, amihez érdemes kapcsolódnia Csongrád megyének. Példaként elmondta, a biogazdaságokkal és a klímastratégiával kapcsolatban is érdemes együttműködéseket létrehozni, amelyek a megyei elnök szerint közvetlen brüsszeli forrásokat is meg tudnának mozgatni.

Kakas Béla közgyűlési elnök előadásában az európai uniós források és a hazai társfinanszírozás felhasználásával kapcsolatban kiemelte, hogy a pénzek 60%át gazdaságélénkítésre kell fordítani a 2020-ig tartó EU-s költségvetési ciklusban. Közismert, hogy mintegy 29,2 milliárd – a két megyei jogú várost is tekintve közel 73 milliárd – forintos keret áll megyénk rendelkezésére csak ebben a rendszerben. A megyék egyedileg tervezhették meg a megyei integrált területi program, azaz az ITP keretében, hogy mire fordítanák a forrásokat. Jelenleg az ITP végrehajtása zajlik, melynek során a megyei önkormányzat részt vesz a támogatásra benyújtott kérelmek kiválasztási eljárásaiban, és a települési önkormányzatok felkérése esetén az egyes projektek megvalósításában is.

Csongrád megye és Łódz együttműködéséről szólva Kakas Béla a Csongrád Megyei Önkormányzat egyik legfontosabb külügyi partnerének nevezte a lengyelországi Łódz Vajdaságot, amelyel 1990-ben írták alá a testvérmegyei megállapodást. A partneri kapcsolat fontos része az egymás által szervezett turisztikai és kulturális kiállításokon és fesztiválokon való részvétel, illetve a saját termékek, hagyományok, értékek és jellegzetességek bemutatása. Łódz vajdaság a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával évről-évre kiállítóként szerepelt a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon, illetve üzletember-találkozót is rendeztek. Csongrád megye évről évre képviselteti magát Lengyelországban az Európai Gazdasági Fórumon, de rendeztek a Visegrádi Alap finanszírozásával területfejlesztési konferenciát és területi workshopot a V4-ek, továbbá Románia, Szerbia és Dánia részvételével. Csongrád megye és a kínai Shaanxi tartomány között 1994-ben köttetett együttműködési megállapodás. A közgyűlési elnök elmondta, kezdetben meghatározóan kulturális témájú volt az együttműködés, amit törekszenek gazdasági profilúvá alakítani. Tavaly magas rangú kínai delegációt fogadtak megyénkben a kormánymegbízottal és a megye miniszteri fejlesztési biztosával. Hozzátette, a találkozón részt vettek a megye vállalkozói is, hiszen a leghatékonyabb együttműködések úgy alakulhatnak ki, ha a szereplők közvetlenül tárgyalhatják meg befektetési és fejlesztési elképzeléseiket egymással.

A megyei elnök leszögezte, kiemelten fontos, hogy ne csak egy-egy projektben, hanem komplex módon gondolkodjanak a V4-ek. „Együtt kell gondolkodnunk egy fenntartható szerkezet kialakítása érdekében. Elengedhetetlen a különbözőségükből eredő egymásra utaltság és az ezek miatt kialakuló kapcsolatok, tehát a funkcionális összetartozás következtében létrejött funkcionális régiókban való gondolkodás. Csongrád megye igyekszik minél szélesebb körben információkat, tapasztalatokat gyűjteni. A különböző tapasztalatokat, mintákat összesítve szeretnénk egy szinttel továbblépni az együttműködésben, és más nemzetekkel közösen konkrét fejlesztéseket megvalósítani” – fogalmazott. A Łódzban rendezett V4-Kína konferencia legfőbb céljának azt nevezte, hogy a felek megteremtsék egy hosszú távú együttműködés alapjait azért, hogy összefogva, közösen teremtsenek egy élhető jövőt a Közép-Európa lakossága számára.

Előző sztori

Labdarúgás: már nem Koncz Zsolt irányít Szentesen

Következő sztori

Kosárlabda: a földön kell maradnia a Szedeáknak