Közélet

Kerámia plakettekkel díjazták a legvirágosabb kerteket + FOTÓK

Kerámia plakettekkel díjazták a legvirágosabb kerteket + FOTÓK

2016. november 30., szerda
Kerámia plakettekkel díjazták a legvirágosabb kerteket + FOTÓK
viragos_szeged02_gs

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. idén is díjazta a legszebb közösségi kerteket. A Virágos Szeged Városszépítő Mozgalom versenyének eredményhirdetésen nemcsak díjaztak, hanem képekkel és szóbeli jellemzéssel be is mutatták a kiemelkedő példákat. Ezen felül országosan három szegedi konyhakertet ismertek el a legjobbnak.

„Önzetlenül járulnak hozzá a lakosok Szeged szépítéséhez, ahhoz a munkához, amit mi végzünk. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. több mint száz munkatársa dolgozik azért, hogy minél zöldebbé, színesebbé tegyük a várost, de ő nekik ez a feladatuk, míg Önök ezt ingyen teszik. Nem lehet elégszer megköszönni azt, amit csinálnak” – mondta

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője azon civilek munkájáról, akik a Virágos Szegedért Városszépítő Mozgalom munkájában részt vettek. Az önkormányzati cég idén négy kategóriában díjazta a legszebb kerteket, a versenyre május 1. és szeptember 1. között lehetett jelentkezni. Minden esztendőben egy adott koncepció köré épül a verseny, 2016-ban azok kaptak plusz pontot a megmérettetésen, akik „nagyszüleink idejében” jellemző virágokat ültettek.

viragos_szeged20_gs

Makrai László kiemelte, idén is jelentős munkát végzett az önkormányzati cég, fontos fejlesztéseket hajtottak végre. Csak a gyepfelületből 2 288 682 négyzetmétert kell rendben tartaniuk, virágfelületből pedig több mint 1 hektárt, összesen 10 861 négyzetmétert – a növények nagyobb része évelő. 27 500 tulipánhagymájuk van, s közel ennyi a kétnyári, valamint az egynyári viráguk. Elmagyarázta az érdeklődőknek az ügyvezető, hogy milyen logikát követve ültetnek. Az évelő virágok biztosítják a keretet, az állandóságot, s ezek között helyezik el az évelő virágokat, amelyek a színeket adják. Konkrét példákat is bemutatott. A Roosevelt téren egy dekoratív virágoszlopot alakítottak ki muskátlikból, a Rákóczi térre balkonnövényeket ültettek. Szólt a Csongor téri kiemelt virágágyról, ezt képviselői segítséggel alakították ki. Az időjárás-változás miatt a városban új, szárazságtűrő virágokat kellett telepíteni. Hasonló problémák felmerültek a fák esetében is, ahol ez nehezebb munka, mert az ennek a feltételnek megfelelő növények a hideget tűrik rosszabbul, ezért folyamatosan kísérleteznek az optimális megoldás megtalálása érdekében. Az őszi faültetések jegyében mintegy 100 új fa ereszthet gyökeret Szegeden. Makrai László jellemezte azokat a hamarosan megkezdődő beruházásokat a Ligetben, Odesszában, Tarjánban, a Belvárosban, amelyek előkészítéséről, egyeztetéseiről a SZEGEDma is többször írt. Tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a szegedi hulladékgazdálkodás kivált az általa irányított cégből, de továbbra is a régi szakemberek végzik a munkát egy állami vállalat megbízásából. A verseny első helyezettjeinek díját

Brzózka Marek

keramikus készítette. Aki nem nyert annak sem kellett búslakodnia, mert minden résztvevő virághagymákból összeállított csomagot kapott.

viragos_szeged06_gs

A Virágos Szegedért Városszépítő Mozgalom díjazottjai

Családi házas utcafronti előkertek kategóriában

I. Túri Lajos II. Pálfalvi Csenge III. Zsótér Dezsőné

Balkonok, erkélyek kategóriában

I. Nagyné Nyíri Emese II. Szőnyi Etelka III. Lajta Éva

Lakótelepek, bérházak, társasházak közössége kategóriában

I. Szalma Jánosné (posztumusz) II. Pipicz Zoltán III. Szécsiné Kocsis Rózsa

Intézmények közösségi kertje kategóriában

I. Szabó Barbara II. Zádori Roland III. Összefogás Háza A

közönség díjat

Túri Lajos nyerte el.

viragos_szeged01_gs

A saját kertben termelt zöldséget és gyümölcsöt szeretné a „Legszebb konyhakertek” országos program előtérbe helyezni, amelyhez immár harmadik alkalommal csatlakozott Szeged. A

Kovács Szilvia

által indított kezdeményezés a hagyományos udvarkép visszaállítását kívánja elősegíteni. Díjazzák a pontozásnál a biomódszerek alkalmazását, több generáció – beleértve a gyerekek – bevonását a kertművelésbe, a madárbarát kert kialakítását. A verseny különlegessége, hogy előtérbe helyezi a személyes kapcsolatokat. A zsűrinek többször meg kell látogatni a kertgazdát, fotókat kell készíteni – több kiváló barátság alakult így ki.

Gergely Éva

, a szegedi önkormányzati cég közterület fenntartási vezetője büszkén mondta, hogy három szegedi országosan első helyezés is született az országos versenyen:

Savanya Péter

és

Geyer Mária

, a Makkosházi Kertbarátok Közösségi Kertje, valamint

Mayer Erika

nyert díjakat. Közülük Mayer Erika az örökös díjat kapta meg, mivel harmadik alkalommal győzedelmeskedett kategóriájában.

A „Legszebb konyhakertek”

Balkon kategóriában

I. Geyer Mária és Savanya Péter II. Nagyné Nyíri Emese

Mini kert kategóriában

I. Radnai Istvánné II. Péter Szilvia III. Geyer Mária és Savanya Péter

Normál kert kategóriában

I. Ábrahám György és felesége II. Tóthné Radnai Nikolett III. Pataki Pálné

Közösségi kert kategóriában

I. Makkosházi Kertbarátok Közösségi Kert II. Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény III. „Megálló” Közösségi Kert

A zártkert kategóriában három első helyezés született:

I. Zsótér Zsuzsanna, Farkas József, Mayer Erika

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.