Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz november 2-ától – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint novembertől nem muszáj nyomtatnia és postára mennie az építtetőnek, ha olyan elektronikus hírközlési építményt kíván nyilvántartásba vetetni az NMHH-nál, amelyhez nem kell építési vagy bontási engedély: helyette a terveket az interneten is beküldheti a hatósághoz az elektronikus űrlap kitöltésével.

A hatóság szerint a lehetőség bevezetése egyfelől újabb lépés a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézéshez, másfelől előkészület a hírközlési hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű fejlesztésében.

A tájékoztatás alapján az elektronikus hírközlési építmények előzetes és utólagos nyilvántartásának kérésekor leggyakrabban oszlopokon vagy alagutakban futó új vezetékek regisztrálását kezdeményezik.

A hatóság honlapján elérhető, kitöltött e-űrlaphoz csatolható tervdokumentumokat excel, pdf, illetve a rajzi mellékletek, így különösen a tervrajzok esetében georeferált pdf formátumban várja a hatóság, az építtető, tervező ugyanakkor továbbra is választhatja a dokumentumok papíros benyújtását. Az e-űrlap használatához előzetes regisztrációra van szükség az NMHH Adatkapu rendszerében, amit a kormányzati Ügyfélkapun már regisztráltak vagy elektronikus aláírással rendelkezők végezhetnek el.

A hatóság szerint, bár a bevezetett e-űrlap tovább egyszerűsíti az elektronikus hírközlési építményekkel összefüggő ügyintézést, az ilyen építmények hatósági ügyintézésének egésze ezzel még nem vált teljesen elektronizálttá: az esetleges hiánypótlási felhívást és a döntést egyelőre továbbra is papíron küldi ki az NMHH.

A közlemény emlékeztet: a hatóság tavaly júliusi rendelete már bevezetett néhány könnyítést a hírközlési adminisztráció területén, csökkentette az építményengedélyezésért fizetendő eljárási díjakat és enyhítette a szabályozást is a beruházások ösztönzése érdekében.

Az e-ügyintézés az NMHH-nál több ügytípusban is elérhető, az elektronikus hírközlési szolgáltatók például szolgáltatásaikat és általános szerződési feltételeiket szintén online rendszerben tudják beküldeni. Egyes postai szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségüket is így teljesítik, de külön e-űrlapon nyújtható be panasz a kéretlen e-mailekben érkező spamekről, illetve az igénybe vehető online felület a postai panaszok bejelentésére is.

Az NMHH közölte: az engedélyezési tervek átfogó elektronikus nyilvántartásának kialakítása fontos alapját képezi majd a hatóság elektronikus hírközlési hálózatok és infrastruktúrák térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszerének, a fejlesztés alatt álló Hír-Közműnek. A többéves projekt megvalósításával a hatóság a piac pontosabb ismeretével eredményesen támogathatja a hírközlési és médiapiac fejlődését, és a teljesebb piaci információk alapján hatékonyabb szabályozási és versenyélénkítési döntéseket hozhat.

Előző sztori

Magyar cégek is részt vesznek a kazahsztáni élelmiszeripari kiállításon

Következő sztori

Az OTP Bank átvette az AXA Bank magyarországi üzletágát