Közélet

Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei

Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei

2016. november 2., szerda
Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei

Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz november 2-ától - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint novembertől nem muszáj nyomtatnia és postára mennie az építtetőnek, ha olyan elektronikus hírközlési építményt kíván nyilvántartásba vetetni az NMHH-nál, amelyhez nem kell építési vagy bontási engedély: helyette a terveket az interneten is beküldheti a hatósághoz az elektronikus űrlap kitöltésével. A hatóság szerint a lehetőség bevezetése egyfelől újabb lépés a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézéshez, másfelől előkészület a hírközlési hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű fejlesztésében. A tájékoztatás alapján az elektronikus hírközlési építmények előzetes és utólagos nyilvántartásának kérésekor leggyakrabban oszlopokon vagy alagutakban futó új vezetékek regisztrálását kezdeményezik. A hatóság honlapján elérhető, kitöltött e-űrlaphoz csatolható tervdokumentumokat excel, pdf, illetve a rajzi mellékletek, így különösen a tervrajzok esetében georeferált pdf formátumban várja a hatóság, az építtető, tervező ugyanakkor továbbra is választhatja a dokumentumok papíros benyújtását. Az e-űrlap használatához előzetes regisztrációra van szükség az NMHH Adatkapu rendszerében, amit a kormányzati Ügyfélkapun már regisztráltak vagy elektronikus aláírással rendelkezők végezhetnek el. A hatóság szerint, bár a bevezetett e-űrlap tovább egyszerűsíti az elektronikus hírközlési építményekkel összefüggő ügyintézést, az ilyen építmények hatósági ügyintézésének egésze ezzel még nem vált teljesen elektronizálttá: az esetleges hiánypótlási felhívást és a döntést egyelőre továbbra is papíron küldi ki az NMHH. A közlemény emlékeztet: a hatóság tavaly júliusi rendelete már bevezetett néhány könnyítést a hírközlési adminisztráció területén, csökkentette az építményengedélyezésért fizetendő eljárási díjakat és enyhítette a szabályozást is a beruházások ösztönzése érdekében. Az e-ügyintézés az NMHH-nál több ügytípusban is elérhető, az elektronikus hírközlési szolgáltatók például szolgáltatásaikat és általános szerződési feltételeiket szintén online rendszerben tudják beküldeni. Egyes postai szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségüket is így teljesítik, de külön e-űrlapon nyújtható be panasz a kéretlen e-mailekben érkező spamekről, illetve az igénybe vehető online felület a postai panaszok bejelentésére is. Az NMHH közölte: az engedélyezési tervek átfogó elektronikus nyilvántartásának kialakítása fontos alapját képezi majd a hatóság elektronikus hírközlési hálózatok és infrastruktúrák térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszerének, a fejlesztés alatt álló Hír-Közműnek. A többéves projekt megvalósításával a hatóság a piac pontosabb ismeretével eredményesen támogathatja a hírközlési és médiapiac fejlődését, és a teljesebb piaci információk alapján hatékonyabb szabályozási és versenyélénkítési döntéseket hozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.