Közélet

Fókuszban a hiányszakmák – pályaorientációs napot tartott a kamara

Fókuszban a hiányszakmák – pályaorientációs napot tartott a kamara

2016. november 16., szerda
Fókuszban a hiányszakmák – pályaorientációs napot tartott a kamara
palyaorientacios_rendezveny002kf

Igaz csak virtuálisan, de a hegesztést és a targoncavezetést is ki lehetett próbálni a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs napján az Agórában, ahol lehetett sütni és varrni is, illetve például a fodrászat rejtelmeibe bepillanthattak a pályaválasztás előtt álló általános iskolások.

A rendezvényen szakképző iskolák, gazdálkodó szerveztek tartottak interaktív bemutatókat, különös tekintettel a Csongrád megye területére 2016/2017. tanévre javasolt hiány-szakképesítésekből. A bemutatókon a gyerekek az egyes szakmákhoz kapcsolódó eszközöket is kipróbálhatták, voltak szimulátorok, szerszámok és berendezések, sőt robotikai bemutató is. Megyénk minden területéről hozott buszokkal fiatalokat a rendezvényre a kamara, így például Ruzsáról, Csongrádról és Felgyőről, vagy éppen Pitvarosról, Magyarcsanádról és Ásotthalomról. Ez utóbbi településen a Kiss Ferenc Általános Iskolában végzős

Gubina Eszter

porcelánfestő vagy női szabó szeretne lenni. Szüleivel átbeszélték már a pályaválasztást, szakmák terén ez a kettő került szóba náluk, illetve az, hogy később esetleg jogászképzésre jelentkezik. „Már gyermekkorom óta nagyon tetszenek a festett porcelánok, igaz még nem próbáltam ki sosem, de varrógéppel szoktam használni” – mondta el kérdésünkre.

Fajt Bálint

a mechatronika egyik alapjául szolgáló pneumatika részleget mutatta meg az érdeklődőknek. Megtudtuk, az általuk kimondottan a pályaorientációs rendezvényre összeállított rendszert két hét alatt építették ki. A vásárhelyi Gregus Máté szakképző iskola 13-ik osztályos tanulója kérdésünkre elmondta, a mechatronika jó választás, hiszen jól fizető állások közül lehet válogatni, ráadásul külföldön is nagyobb gyáraknál, például a gépjárműiparban. A szakmai vizsga előtt álló fiatal még nem döntötte el, hogy tovább tanul vagy munkába áll, de azon nem aggódik, hogy nem találna állást. Bár egy jó szakma érhet annyit, mint egy diploma,

Kőkuti Attila

, a kamara által elnökölt Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy két külön, egymással párhuzamos irányról van szó. Szerinte az a fontos, hogy a pályaválasztás időszakában a kétkezi szakmákról is gondolkodjanak el a tanulók. „Majdnem minden fiatal tehetséges valamiben, aminek a feltárása egy nehéz folyamat, ehhez járulunk hozzá rendezvényünkkel, picit a kétkezi munka aspektusából azzal a nem titkolt céllal, hogy bemutassunk olyan szakmaterületeket kreatív és kipróbálható módon, amelyek esetleg nem ismertek túlzottan” – mondta el a CSMKIK ipari alelnöke. Kőkuti szerint fontos, hogy ne csak a mai hiányszakmákban gondolkodjanak a pályaválasztás előtt állók, ezért a kamara beemelt olyanokat is, amelyeket fontosnak tartanak a jövőben megyénk gazdaságának a fejlődése szempontjából. Erre jó példa a mechatronikus, az ilyen képzettséggel rendelkezőkből jelenleg nincs hiány, de prognosztizálható, hogy a jövőben több ilyen szakemberre lesz szükség. Ugyanígy szükség lehet a jövőben például olyanokra, akiknek élelmiszeripari végzettségük van, és a mezőgazdasági területet sem szabad kihagyni természeti adottságaink miatt, mint ahogy az egészségügyi szolgáltatóknak is szükségük lesz munkatársakra a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke szerint. „Jelenleg hegesztőkből van nagy hiány, az ő képzésük amennyiben hiányszakmaként emeljük be a képzési palettára mindenképpen erősödni fog. Nagyon fontos, hogy az a gazdasági környezet is ezzel párhuzamosan erősödjön, hogy el tudjanak helyezkedni a szakképzett fiatalok, méghozzá megfelelő bérért, s ne külföldi munkavállalásban gondolkodjanak” – hangsúlyozta. Kőkuti Attila portálunknak elmondta, némi elmozdulást már lehet tapasztalni a kétkezi szakmáknál, valamivel népszerűbbek, mint néhány éve, és egyre többen veszik azt is figyelembe pályaválasztásnál, hogy kimondottan hiányszakmák közül válogassanak.

palyaorientacios_rendezveny010kf

A CSMKIK 2013 óta szervez önálló pályaorientációs programot nyolcadik osztályosoknak, melyre megyénk húsz iskolából nagyjából 800 fiatalt vártak a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Horváth Gábor

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója elmondta, minden évben a hiány-szakképesítésekre, a kétkezi és a sztárszakmákra fókuszálnak a rendezvényen, s nagyjából 25 képzőhely, illetve cég mutatkozik be. Például a villanyszerelőnek készülők egy céggel is megismerkedhettek, a húsipari képzés mellett a Pick mutatkozott be. Kérdésünkre elmondta, a nyolcadik osztályt elvégzők nagyjából fele a vendéglátásban tanul tovább, de sztárszakmának számít a fodrász és kozmetikus, mely szintén vonzza a fiatalokat, akárcsak a mixer és barista képzés. Horváth Gábor tapasztalatai szerint nem túl mobilisak a fiatalok, lakóhelyüktől maximum 30 kilométerre választanak szüleikkel együtt középfokú oktatási intézményt. „Csongrád megyében az a szerencsés helyzet van, hogy a szakképző intézmények is ennek megfelelően helyezkednek el, vagyis nem kell 30 kilométernél távolabbi iskolát keresnie senkinek, bármilyen szakmában is gondolkodik” – fűzte hozzá a képzési igazgató. S hogy melyek a hiány szakképesítések, amelyeket különösen a pályaválasztás előtt állóknak ajánl a CSMKIK? Íme néhány példa: ipari gépész, hegesztő, mechatronikus-karbantartó, mechatronikai technikus, gépi forgácsoló, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, épület- és szerkezetlakatos, mezőgazdasági gépész, gyakorló ápoló, kőműves, kertész, húsipari termékgyártó, női szabó, villanyszerelő, szociális gondozó és ápoló, gépgyártástechnológiai technikus, elektronikai műszerész, fehérnemű-készítő és kötöttáru összeállító, állattartó szakmunkás, gyakorló csecsemő és gyermekápoló, pék, informatikai rendszerüzemeltető, eladó, elektronikai technikus, vegyész technikus. A kamara egy kiadvánnyal, a Szakmasorolóval is segíteni kívánja a fiatalok és szüleik pályaválasztását. A kiadvány számba veszi a hiány- és egyéb szakképesítéseket, leírást adva a munkaterületről, és arról is, hogy a megyén belül hol indítják az adott képzést. A CSMKIK Szakmasoroló című kiadványát

INNEN

töltheti le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.