/

Eltélte a Szegedi Törvényszék a súlyos testi sértés bűntettével vádolt szegedi garázdát

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki P. S. vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében, valamint kábítószer birtoklásának vétségében, ezért őt 2 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés tartamába beszámította a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt, továbbá elrendelte egy korábbi ítélettel vele szemben kiszabott 8 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett börtön végrehajtását.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádiratában több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat P. S. vádlottal szemben, majd a vádat a nem jogerős ítéletben megállapított tényállással és minősítéssel egyezően a tárgyaláson módosította, azaz a több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete helyett a vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével, valamint kábítószer birtoklásának vétségével vádolta meg.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján úgy ítélte meg, hogy L. T. sértett vonatkozásában a tanúvallomások és az orvosszakértői vélemény alapján nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani azt, hogy a vádlott a sértett életére kívánt volna törni, vagy hogy akár életveszélyesen meg akarta volna őt sebesíteni. Ezt meghaladóan az egyebekben helyszínen tartózkodó és az esemény lefolyását észlelő J. J. T. – a vádlottal fennálló rokoni kapcsolatára tekintettel – élt mentességi jogával, így a törvényi rendelkezések értelmében korábbi vallomása bizonyítékként nem volt figyelembe vehető, ekként a bíróság az alábbi nem jogerős ítéleti tényállást állapította meg:

P. S. vádlott 2015. március hó 01. napján 18 óra 45 perc körüli időben egy szegedi gyorsétterem előtt odament J. J. T.-hez, akit fenéken rúgott, majd a vádlott a J. J. T. társaságában lévő L. T. sértetthez is odalépett, akit két kézzel arcul ütve kérdőre vont, hogy „mit akar a feleségétől”. L. T. sértett kijelentette, hogy nem akar semmit a vádlott feleségétől, mire a vádlott egy 9,5 cm pengehosszúságú bicskával legalább két alkalommal L. T. sértett testének irányába szúrt.

A sértett a mellkasa felé irányuló szúrást a bal keze felemelésével elhárította, így a szúrás a bal karját érte, míg a második szúrás a sértett bal combját találta el. J. J. T. mindezt látva, a sértett segítségére sietett, akit a vádlott további támadása elől elhúzott. Ekkor a vádlott J. J. T.-hez lépett, mire az hátrálni kezdett, és megbotlott. A vádlott eközben hadonászó mozdulatokkal, kis erővel J. J. T. arca felé szúrt, a szúrás azonban J. J. T. arcát nem érte el. A vádlott ezt követően fordulásból még egy alkalommal, hátulról L. T. sértett nyaktájékába, a csuklyás izom vetületébe szúrt.

L. T. sértett a cselekménnyel összefüggésben 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de adott esetben bekövetkezhetett volna súlyosabb, akár 8 napon túl gyógyuló sérülés is. Fenti cselekménye elkövetését megelőzően a vádlott kábítószert is fogyasztott.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az nem emelkedett jogerőre.

Előző sztori

Czédli Gábor vehette át a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet

Következő sztori

Két tonna ruhát és cipőt gyűjtött össze a kollégiumi csapat

Legutóbbi hasonló cikkek