Csütörtökön közmeghallgatást tartanak Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozmeghallgatas08kf

A lakosság általi észrevételekkel és közérdekű kérdésekkel együtt hat napirendi pontja lesz a csütörtöki közmeghallgatásnak. Szó esik majd az Etelka sorra tervezett fedett uszodáról, míg a KDNP-s Haág Zalán javaslatára a tömegközlekedés átszervezéséről és a parkolási rendszer modernizálásáról is.

Legutóbb a közgyűlésen volt szó az új fedett uszodáról, a csütörtöki közmeghallgatásra a létesítmény tervpályázatán első helyezést elérő TSPC Mérnökiroda Kft. és DPI Kft. munkatársai adnak tájékoztatót. Ahogy már többször megírtuk, májusban írták ki a pályázatot, szeptember végére született eredmény, és a tervek szerint 2017 első felében vagy utolsó harmadában írhatják ki a kivitelezési közbeszerzést, ami átlagosan 2-3 hónapig tart, és ezt követően tudják átadni a munkaterületet. Várhatóan 20119-ben készül az új fedett uszoda, a beruházás teljes költsége nettó 3,5-4 milliárd forintra tehető.

A közmeghallgatáson az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztésekről tart beszámolót Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester második napirendi pontként. Eredetileg ez a két témakör szerepelt volna a közmeghallgatáson, ám további két témát a KDNP helyi elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán javasolt. A tömegközlekedési menetrend átalakításáról, illetve annak tervezett változtatásáról lesz még szó, melyről helyben kiosztott írásos anyagot kapnak majd a résztvevők, továbbá a parkolási rendszer tervezett átalakításáról Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója fog beszélni.

Nagy Sándor megkeresésünkre elmondta, a menetrend módosításáról nincs mondanivalója a városvezetésnek, további változtatásokat nem terveznek, a közmeghallgatásra egy írásos anyagot állít össze az illetékes szakiroda. Ahogy többször is megírtuk, idén nyáron jelentős karcsúsítást hajtott végre a városvezetés, hiába tiltakoztak például a kecskésiek és szentmihályiak a járatok ritkítása, megszüntetése, illetve átszervezése kapcsán.

Szintén Haág javaslatára hangzik majd el tájékoztató a parkolási rendszer tervezett átalakításáról. Jövő év májusától várhatóak jelentős változások, ahogy megírtuk, lecserélik az elavult papíralapú parkolójegyeket, helyettük automatákat telepítenek, összesen 116 darabot, amelyek napelemmel működnek. Az ígéretek szerint 75 méternél többet senkinek sem kell majd gyalogolnia ahhoz, hogy jegyet váltson. Az automata ráadásul a PayPass-os kártyákat is elfogadja, ami még gyorsabbá teszi a fizetést, és olcsóbbá is az sms-es rendszerhez képest, ugyanis ha mobilon rendelünk parkolójegyet, akkor úgynevezett kényelmi díjat is felszámol a rendszer.

„A tervezett új parkolási rendszerről az emberek többsége nem tud semmit, mint ahogy a menetrend módosítását is anélkül vitte keresztül a városvezetés, hogy figyelembe vette volna a lakosság észrevételeit. Emiatt javasoltam ezt a két témakört a csütörtöki közmeghallgatásra, ráadásul a szimpla tájékoztató mellett akár arra is mód nyílhatna, hogy az állampolgárok véleményét is figyelembe vegyék” – közölte Haág Zalán megkeresésünkre. A KDNP-s politikus hozzáfűzte, természetesen azelőtt kellett volna kikérni a lakosság véleményét, mielőtt dönt a baloldali többség, ám szerinte még mindig jobb később tájékoztatást nyújtani, mint egyáltalán nem.

A közmeghallgatás november 24-én, csütörtökön 16 órakor kezdődik a polgármesteri hivatal házasságkötő termében.

Előző sztori

Kétszáz éves a szőregi katolikus templom

Következő sztori

A középkori nomádok történetét tárgyalják a szegedi konferencián