Kultúra

Csanád Béla-emlékestet tartottak Szegeden

Csanád Béla-emlékestet tartottak Szegeden

2016. november 28., hétfő
Csanád Béla-emlékestet tartottak Szegeden
csanadbelaemlekest1

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban november 26-án este Csanád Béla pap-költő halálának huszadik, születésének kilencvenedik évfordulójára emlékeztek. A teológia professzora, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége alapítója a Tisza-parti városban tanított 1958 és 1963 között. Költészetének sok jelentős darabja itt íródott.1963-ban jelent meg Pacsirta, szállj! című kötete.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye rendezte az irodalmi-zenei emlékestet jeles művészek közreműködésével:

Tokody Ilona

Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes

Kodály

,

Sugár Rezső

és

Schubert

dalokat énekelt,

Szabó Gabi

színművésznő és

Mécs Károly

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Művésze

Csanád Béla

verseit mondta,

Szauer Bianka

, a Kis Virtuózok műsorából ismert, tizenkét éves tehetség, hárfán játszott. A költőt

Tóth Sándor

József Attila- és Pro Cultura Christiana-díjas költő, irodalomtörténész méltatta. Elmondta:

Csanád Béla

alkotói munkásságát mindeddig nem értékelte mélyebben az irodalom-történet, tartozik tehát az utókor ennek a jelentős költészetnek a részletes vizsgálatával. Rónay László, Szeghalmi Elemér és Tarbay Ede nevét említette, akik kis esszékben foglalkoztak a költővel. Szóvá tette, hogy Csanád Béla a liturgia és a teológia pasztorális irodalmát is gazdagította, és a szentek életének példáit állította könyveiben a gyermekek elé. Alapítója volt a Jel és az Aranyág folyóiratoknak. Összegyűjtött versei Kenyér és Bor címmel 2002-ben jelentek meg a Jel és a Szent István Társulat kiadásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.