/

Csanád Béla-emlékestet tartottak Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csanadbelaemlekest1

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban november 26-án este Csanád Béla pap-költő halálának huszadik, születésének kilencvenedik évfordulójára emlékeztek. A teológia professzora, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége alapítója a Tisza-parti városban tanított 1958 és 1963 között. Költészetének sok jelentős darabja itt íródott.1963-ban jelent meg Pacsirta, szállj! című kötete.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye rendezte az irodalmi-zenei emlékestet jeles művészek közreműködésével: Tokody Ilona Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes Kodály, Sugár Rezső és Schubert dalokat énekelt, Szabó Gabi színművésznő és Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Művésze Csanád Béla verseit mondta, Szauer Bianka, a Kis Virtuózok műsorából ismert, tizenkét éves tehetség, hárfán játszott.

A költőt Tóth Sándor József Attila- és Pro Cultura Christiana-díjas költő, irodalomtörténész méltatta. Elmondta: Csanád Béla alkotói munkásságát mindeddig nem értékelte mélyebben az irodalom-történet, tartozik tehát az utókor ennek a jelentős költészetnek a részletes vizsgálatával. Rónay László, Szeghalmi Elemér és Tarbay Ede nevét említette, akik kis esszékben foglalkoztak a költővel. Szóvá tette, hogy Csanád Béla a liturgia és a teológia pasztorális irodalmát is gazdagította, és a szentek életének példáit állította könyveiben a gyermekek elé. Alapítója volt a Jel és az Aranyág folyóiratoknak. Összegyűjtött versei Kenyér és Bor címmel 2002-ben jelentek meg a Jel és a Szent István Társulat kiadásában.

Előző sztori

Advent és Karácsony – kis odafigyeléssel biztonságban telnek az ünnepek is

Következő sztori

Pontatlan és irreális bírságokat ró ki – Módosítót nyújt be a szegedi „kutyás rendelethez” a Jobbik