/

Az OTP Bank átvette az AXA Bank magyarországi üzletágát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az OTP Bank november 1-jén átvette az AXA Bank lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, és munkáltatói jogutódlás keretében a bank alkalmazottait is – közölte az OTP Bank szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az OTP Bank idén februárban jelentette be, hogy megállapodást írt alá az AXA Bank Europe S.A.-val a bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról.

Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezésben tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével fog nőni. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le – közölték korábban.

Az FHB Jelzálogbank ugyancsak szerdán a BÉT honlapján bejelentette, hogy november 1-jével megszűnt a jelzálogbank és az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe (illetve jogelődei) között 2004 óta élő refinanszírozási együttműködés, mivel a fióktelep – az FHB Jelzálogbank által refinanszírozott – teljes jelzáloghitel állományát átruházták. Az FHB által refinanszírozott hitelállomány a határnapon mintegy 35,5 milliárd forintot tett ki, a közlemény szerint a tranzakció keretében a teljes refinanszírozott összeget visszafizették a jelzálogbanknak.

A nyilvános cégadatok szerint az AXA Bank magyarországi fióktelepe 2015-ben 12 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 37,8 milliárd forintos veszteség után. A bank átlagosan 323 alkalmazottat foglalkoztatott tavaly Magyarországon. Magyarország részesedése az AXA Bank Europe SA 2015. december 31-i mérlegében az eszközöknél 633 millió eurót, a kötelezettségeknél pedig 662 millió eurót képviselt.

Az AXA Bank Europe SA konszolidált éves beszámolója szerint a magyarországi tevékenységeinek átruházása egy évekkel ezelőtt kezdődött stratégiába illeszkedik, amelynek célja, hogy a bank kizárólag a belga tevékenységekre összpontosítsa tevékenységét.

Az OTP bankcsoport magyarországi alaptevékenysége (OTP Core) 2015-ben 123,4 milliárd forintos, korrekciós tételeket nem tartalmazó adózott eredményt ért el, 10 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Mérlegfőösszege 2015 végén 6774 milliárd forint volt, az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal csökkent. Piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot tett ki, 2,9 százalékponttal kevesebbet az előző évinél. Az OTP Core jelzáloghitel-állománya 1163,7 milliárd forint volt 2015-ben, 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Előző sztori

Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei

Következő sztori

Kiadvány jelent meg a második világháború ártatlan délvidéki magyar áldozatairól