Közélet

Áder János a gyógyvizek hasznosításáról is tárgyalt Új-Zéland miniszterelnökével

Áder János a gyógyvizek hasznosításáról is tárgyalt Új-Zéland miniszterelnökével

2016. november 14., hétfő
Áder János a gyógyvizek hasznosításáról is tárgyalt Új-Zéland miniszterelnökével
Áder János; KEY, John Phillip

Áder János köztársasági elnök a gazdasági együttműködés lehetőségeiről, a többi között a gyógyvizek hasznosításáról is tárgyalt John Key új-zélandi miniszterelnökkel, de az 1956-os magyar forradalomról szintén szó esett.

Áder János

a megbeszélés után, helyi idő szerint hétfőn Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban nyilatkozott a közmédiának. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére vannak lehetőségek a két ország közötti gazdasági együttműködésre. Mind Magyarországnak, mind Új-Zélandnak kihívást jelent a növekvő vízhiány: egyre kevesebb vízből egyre nagyobb mennyiségű és jobb minőségű élelmiszert kell előállítani. Ez a mezőgazdasági kooperációra ad módot - közölte Áder János. A köztársasági elnök szavai szerint mindkét ország gazdag termál- és gyógyvizekben, amelyek a gyógyhatáson túl geotermikus energia-hasznosítási lehetőséget is jelentenek. Előbbi területen Magyarország is komoly tapasztalatokkal bír, itt balneológiai együttműködésre nyílik alkalom. A geotermikus energia-hasznosításban azonban Magyarországon még "gyerekcipőben" jár, ezért Áder János az új-zélandi tapasztalatok megosztását kérte a miniszterelnöktől. Az elmúlt tizenöt-húsz évben Magyarország komoly szereplője lett az Európai Unióban az információs technológiai szektornak: sokan dolgoznak az iparágban és eredményesek a startup vállalkozások is, ezért a két ország ezen a területen is lát lehetőséget a kooperációra - emelte ki a magyar köztársasági elnök. Áder János ezenkívül azt is fontosnak nevezte, hogy "kiteljesedjen" a diákcsereprogram. Azt mondta, sikeresek azok a kezdeményezések, amelyek keretében magyar diákok utazhatnak fél-egy évre Új-Zélandra dolgozni és tanulni, valamint fordítva. A tárgyaláson a két fél egyetértett abban, hogy érdemes megfontolni a program bővítését, több embernek biztosítani a lehetőséget. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Új-Zéland több mint ezer magyart fogadott be, új otthont, hazát adva nekik - hangsúlyozta Áder János. Hozzátette, nemcsak ezért mondott köszönetet tárgyalópartnerének, hanem azért is, mert sok magyar Új-Zéland akkori ENSZ-nagykövetének,

Sir Leslie Munrónak

köszönheti, hogy nem végezték ki hatvan éve. A politikus nagyon sokat tett azért, hogy a szovjet megszállás és a forradalom elfojtásának kérdése napirenden maradjon az ENSZ-ben, és ha Sir Leslie Munro nem lett volna annyira következetes és agilis, még több halálos áldozat lehetett volna - jegyezte meg a magyar köztársasági elnök. Áder János azt is elmondta, a megbeszélésen Magyarország nevében kifejezte részvétét az új-zélandi földrengés áldozatai hozzátartozóinak. Az országot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka rázta meg nagy erejű földrengés. Ketten is meghaltak, a magyar delegáció tagjai azonban jól vannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.