Közélet

A Temesvár-Belgrád autópályáról tárgyalt Románia és Szerbia miniszterelnöke

A Temesvár-Belgrád autópályáról tárgyalt Románia és Szerbia miniszterelnöke

2016. november 10., csütörtök
A Temesvár-Belgrád autópályáról tárgyalt Románia és Szerbia miniszterelnöke

Többek között a Temesvár-Belgrád közötti autópálya megépítésének a lehetőségéről is tárgyalt csütörtökön Temesváron Dacian Ciolos román és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök - jelentette az Agerpres hírügynökség.

A tárgyalást az tette szükségessé, hogy Szerbia autópálya építését tervezi a román határ felé, a romániai infrastruktúrafejlesztési mestertervben azonban csak országutat terveztek a Temesvártól az államhatárig vezető szakaszra. A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján Dacian Ciolos elmondta, hogy a közeljövőben a határ mindkét oldalán megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, mely Bukarestet is meggyőzheti arról, hogy módosítani kell a romániai infrastruktúrafejlesztési terveket. A temesvári találkozón mind a szerb, mind a román kormánynak több tagja jelen volt. A belügyminiszterek a két ország egységeinek a közös határ menti járőrözéséről szóló megállapodást, a külügyminiszterek Szerbia EU-csatlakozásának a román támogatásáról szóló közös nyilatkozatot, a szociális miniszterek pedig a munka és a szociális védelem területét felölelő közös nyilatkozatot írtak alá. Dacian Ciolos román miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a tárgyalásokkal és a dokumentumok aláírásával is azt szerették volna jelezni, hogy a két ország kapcsolatai tartósak és tartalmasak, túlmutatnak a kormányzati ciklusokon és a kormányok politikai színezetén. "Szerbia régi barátja Romániának, és ma arra a következtetésre jutottunk, hogy a két ország tartalmas gazdasági partnerséget építhet ki a jövőben" - fogalmazott Dacian Ciolos. Hozzátette, hogy a két ország együttműködési lehetőségei jelenleg nincsenek eléggé kihasználva. A román miniszterelnök azt is megemlítette, hogy a tárgyalásokon a szerbiai román kisebbség helyzetét is érintették. A román fél készségét fejezte ki az együttműködésre annak érdekében, hogy a szerbiai románok az anyanyelvükön tanulhassanak. Aleksandar Vucic köszönetet mondott Romániának azért az álláspontjáért, amelyet Szerbia területi egysége ügyében képvisel. Románia ugyanis mindeddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét. A szerb miniszterelnök azt is elmondta, hogy országa tanulni szeretne Románia európai integrációjából és gazdasági fejlődéséből - idézte Aleksandar Vucicot a Renasterea Banateana temesvári napilap internetes kiadása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.