A szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a lakosság figyelmét a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szegedi lakosságnak a szelektív hulladékgyűjtés három féle módozatára van lehetősége.

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerint való elkülönített gyűjtését jelenti. Ez a gyakorlatban úgy valósulhat meg, hogy a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát – a papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolást – a termékek elfogyasztását követően már otthonunkban anyaguk szerint különválasztva tároljuk, ezt követően pedig ugyancsak anyaguk szerint elkülönítve helyezzük el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megfelelő edényeiben. Zsákos gyűjtés esetén a tiszta csomagolóanyagok speciális zsákba kerülhetnek.

2015. január 1-től a háztartási hulladék elkülönített gyűjtése, vagyis a szelektív gyűjtés kötelező. Egyetlen mozdulaton múlik, hogy háztartásában többségében költséges szemetet termel, vagy újrahasznosítható hulladékot, ami értékes alapanyag. Szegeden a lakosságnak a szelektív hulladékgyűjtés háromféle módozata áll rendelkezésére. A sárga zsákos módszer a családi házas, a gyűjtőszigetes pedig a tömbházas beépítésű övezetekben került bevezetésre. A hulladékudvarok nagyobb távolságra helyezkednek el, azonban ezeket valamennyi szegedi lakosnak lehetőségében áll igénybe venni. További információt a hulladékgyűjtő udvarok elhelyezkedéséről, azok nyitva tartásáról, valamint az ott leadható anyagfajtákról a a kft. weboldalán találhat.

A városban rendelkezésre álló hulladékgyűjtő szigetek a jogszabályi és városképi, valamint nem utolsósorban hulladékgazdálkodási (pl. forgalmas üzletek környéke) szempontból kerültek a jelenlegi telepítési helyükre. Újabb gyűjtőszigetek kihelyezését a közeli jövőben nem tervezi társaságunk, egyrészt a szigetek telepítésének magas költsége, másrészt pedig a kormányzati szakpolitika azon véleménye miatt sem, miszerint országos szinten a szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A kormányzat a házhoz menő gyűjtés előtérbe helyezését preferálja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az utóbbi időben megnövekedett az illegális szemétlerakások száma, melyek jellemzően a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül tapasztalhatók. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. arra kéri a lakosságot, hogy a közterületi szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezett tartályokba, illetve tároló edényzetekbe kizárólag a rajta feltüntetett anyagfajtákat helyezzék el. Kommunális és egyéb (pl.: építési és bontási törmelék, bútor, lom stb.) hulladék, élő állat elhelyezése büntetendő cselekménynek minősül. A társaság által biztosított sárgazsák kizárólag tiszta (laposra taposott) csomagolási hulladék (papír, műanyag, fém) gyűjtésére használható fel. Üveg, egyéb zöld hulladék, falevél elhelyezése a sárga zsákban tilos. A „sárga zsákok” begyűjtését külön gépkocsival végzik. Amennyiben a sárga zsák tartalma nem felel meg a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek, akkor társaság munkatársai nem szállítják el és figyelmeztető címkével látják el azt. Azonban a „közös” munkát számos esetben bizonyos csoportok is megnehezítik, akik széttépik a sárga zsákokat és szétdobálják/kiválogatják azok beltartalmát.

A lakosság egy része a háztartási hulladékot, lomot nem a gyűjtőkonténerbe, hanem mellé helyezi, talán azzal a céllal, hogy az még másnak használható lesz. Mivel ez a tevékenység illegális lerakás, ráadásul szétszóródva elrontja a közterület rendjét, tisztaságát, rágcsálók megjelenését idézi elő, a társaság arra kéri a lakosságot, hogy hagyjanak fel ezzel, mert több kárt okoznak. A társasházak kötelesek takarítani a gyűjtőkonténerek környezetét, ha már (illegálisan) nem az épületen belül helyezik azt el.

PB270008

Egy másik illegális gyakorlat, hogy a lakásfelújításból származó bontási anyagot a felújító vagy vállalkozó a háztartási hulladék befogadására szolgáló gyűjtőedénybe, mellé vagy szelektív gyűjtősziget mellé helyezi el, ami jogszabálysértő. A 8 szegedi hulladékudvar szegediektől ingyenesen befogad nem ipari mennyiségű bontási hulladékot, hogy visszaszoruljon a köztisztasági szabálysértésnek minősülő illegális hulladéklerakás, környezetkárosító magatartás. A térfigyelő kamerák felvétele, valamint a helyszínelő munkatársak intézkedései alapján tudnak eljárni a környezetszennyezők ellen.

A szelektíven gyűjtött hulladék átvétele továbbra is ingyenesen történik. A hulladékudvarokban minden fajta elkülönítetten gyűjtött hulladékot átvesznek, vagyis a vegyes háztartási hulladék csak a kivétel, amiért heti rendszerességgel házhoz mennek.
A sárga zsákos és a gyűjtőszigetes, hulladékudvaros szelektív hulladék gyűjtése révén lehetővé válik a vegyes hulladék mennyiségének csökkentése, ezáltal a többlethulladék keletkezésének elkerülése.

Amennyiben egy háztartásban olyan mennyiségű hulladék keletkezik, amely meghaladja a gyűjtőedény űrtartalmát, a többlethulladékot a társaság által forgalmazott 120 literes emblémás hulladékgyűjtő zsákban lehet a gyűjtési napon a kommunális hulladéktároló edény mellé kihelyezni. Az emblémás hulladékgyűjtő zsák beszerezhető az Ügyfélszolgálati Irodában (6720 Szeged, Stefánia 6.). A zsák díja – bruttó 635 Ft/db – amely tartalmazza a szállítás és az elhelyezés költségét is.

Előző sztori

Az evangélikus értelmiség múltbéli szerepéről tartottak konferenciát Szegeden + FOTÓK

Következő sztori

Kézilabda: kiválóan védekezett Balmazújvárosban az SZKKSE