Bulvár

A HIV nem csak a melegek között fertőz

A HIV nem csak a melegek között fertőz

2016. november 30., szerda
A HIV nem csak a melegek között fertőz
ovszer_szex_hiv_aids

Csak testnedvekkel, például ondóval, vérrel és hüvelyváladékkal terjedhet a HIV-vírus, és csak abban az esetben, ha a testfelületen vagy nyálkahártyán seb található. Az AIDS-ellenes világnap alkalmából tartottak interaktív foglalkozásokat és felvilágító előadásokat egyetemistáknak, általános és középiskolásoknak a TIK-ben.

Sem öleléssel, sem közös mosdóhasználattal, köhögéssel vagy tüsszentéssel nem terjed a HIV-vírus. A HIV nem nátha, sokan mégis félnek megérinteni a betegeket, nehogy elkapják a kórt. Tavaly nyáron járta be a közösségi oldalakat annak a HIV-pozitív finn férfinak a története, aki videón mutatta be, hogyan reagálnak az emberek a betegekre. http://www.youtube.com/watch?v=KBylQxZMEjE Csak testnedvekkel, például ondóval, vérrel és hüvelyváladékkal terjedhet a betegség, és csak abban az esetben, ha a testfelületen vagy nyálkahártyán seb található - foglalta össze röviden

Szőke Krisztina

, mi mindennek kell közrejátszania a fertőzés során. A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületének egészségfejlesztésért felelős koordinátora tovább folytatta: mindennek a tetejében a fertőző vírusok számának 100 ezres nagyságrendben kell jelen lennie a betegben, hogy a fent ecsetelt körülmények mellett biztosan fertőzzön. Tehát attól, hogy valaki HIV-pozitív, alacsony vírusszámok mellett még nem biztos, hogy tovább fertőz. Gyógyszeres kezelések mellett a vírusok száma alacsonyan tartható, HIV-fertőzött mellett is lehet teljes szexuális életet élni - világított rá Szőke Krisztina. Példaként hozta fel

Charlie Sheen

esetét, aki egy éve jelentette be nyilvánosság előtt, hogy HIV-pozitív. "A gyógyszereket a TB fedezi. A szűrés anonim, hetente kétszer, szerda és csütörtök délután van rá lehetőség a Derkovits fasor 7-11. szám alatti orvosi rendelőben. Nincs szükség időpontfoglalásra, akár az utcáról betérve is elvégzik a szűrést, vagyis a vénás vérvételt. Az eredményekért egy héttel később lehet bemenni, a papírokat is borítékban nyújtják át. A vélt fertőzést követő harmadik héttől lehet elmenni a szűrésre, ilyenkor egyrészt keresik a vírusokat, másrészt vizsgálják a szervezet által előállított ellenanyagok mennyiségét." Az orvostanhallgatók egyesületének tagja felhívta a figyelmet arra is, az otthon elvégezhető, azonnali eredménnyel kecsegtető tesztek nem nyújtanak biztos információt, nem szabad rájuk úgy tekinteni, mint például a terhességi tesztekre.

aids-ellenes_vilagnap_eloadas006kf

Magyarországon 2800 regisztrált HIV-fertőzöttről tudnak, de a szakemberek úgy sejtik, ez csak a valós szám 25 százalékára tehető. Sokan ugyanis nem is tudják magukról, hogy betegek. A vírus akár tíz évig is lappanghat a szervezetben, tünetmentesen, de fertőzőképességéből ez mit sem von le. Kezelés nélkül 10 év a várható élettartam, gyógyszeres kezelés mellett viszont akár 25-30 évvel is meghosszabbítható a betegek élete. "A fertőzést követő hat hétben influenzaszerű tünetek jelentkeznek, melyek később el is múlnak. A vírus később tovább rombolja az immunrendszert, s csak valamilyen másodlagos fertőzés során derül ki, hogy HIV-vírusról van szó." Férfiak és nők között nagyjából ugyanolyan arányban van jelen a betegség, leginkább a 18-45 év közöttiek érintettek. Szőke Krisztina ugyanakkor megjegyezte, nem lehet társadalmi kisebbségekre sem lebontani a fertőzötteket, ez ugyanúgy nem a melegek betegsége, mint mondjuk a szegényeké. Megjegyezte, a droghasználók között nagyobb az esélye a megbetegedésnek, ezért él már évek óta a tűcsere program. A december 1-jei AIDS ellenes világnap alkalmából egész nap foglalkozásokat tartottak a TIK-ben. Egészségsarok és Tumor modell sarok néven az érdeklődő fiatalok here-, valamint emlő önvizsgálattal ismerkedhettek, illetve HIV/AIDS totó kitöltésével a fertőzéssel kapcsolatos ismereteiket fejleszthették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.