Kultúra

1956 - Film készült a forradalom hódmezővásárhelyi eseményeiről

1956 - Film készült a forradalom hódmezővásárhelyi eseményeiről

2016. november 3., csütörtök
1956 - Film készült a forradalom hódmezővásárhelyi eseményeiről

Amikor megszűnik a félelem címmel film készült az 1956-os forradalom és szabadságharc hódmezővásárhelyi eseményeiről, az alkotást pénteken este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban mutatják be.

Rókus Ákos

, a filmet gondozó hódmezővásárhelyi városi televízió vezetője az MTI-nek elmondta, a 85 perces alkotás három részből tevődik össze. A film első része az 1956-os forradalom helyi és országos eseményeit mutatja be egy vásárhelyi szereplő sorsán keresztül. A második fejezet a forradalom egyetlen hódmezővásárhelyi mártírja,

Gácsi László

tragikus sorsát tárja a nézők elé, a film záró része pedig a megtorlások időszakáról és a forradalmi szerepvállalás miatt kettétört emberi sorsokról szól. Az alkotás készítői a forgatás során 12 egykori szemtanút szólaltattak meg, de a televízió 30 éves archívumának köszönhetően olyan, a forradalom meghatározó vásárhelyi szereplőivel készült beszélgetések is belekerültek a filmbe, akik ma már nem élnek. Így hallható majd

Kertész Dezső

, a katonai tanács, illetve

Gyáni Imre

, a nemzeti bizottság elnökének visszaemlékezése is - közölte a rendező. A filmben szerepel negyedórányi archív felvétel és nagyon sok korabeli fotó és dokumentum az Emlékpont, a városi levéltár, illetve a Németh László Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.