Közélet

Tizenkét órán át 1956-os Wikipédia-szócikkeket szerkesztenek a Klebelsberg-könyvtárban

Tizenkét órán át 1956-os Wikipédia-szócikkeket szerkesztenek a Klebelsberg-könyvtárban

2016. október 20., csütörtök
Tizenkét órán át 1956-os Wikipédia-szócikkeket szerkesztenek a Klebelsberg-könyvtárban
wikipedia_szerkesztes004kf

Maratoni Wikipédia-szerkesztést szervezett az SZTE Klebelsberg Könyvtár az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából, a 12 órás eseményen főleg a szegedi eseményekhez kapcsolódó szócikkeket bővítik.

"A maratoni Wikipédia-szerkesztéssel azt a célt tűztük ki, hogy a szegedi események hangsúlyosabb megjelenést kapjanak a virtuális enciklopédiában. A budapesti 1956-os eseményekről sokat tudunk, köszönhetően többek között a filmeknek, és ez így helyes, viszont mi szegediek szeretnénk még jobban ismerni a helyi történéseket" - foglalta össze portálunknak

Szabó Gilinger Eszter

, a Klebelsberg Könyvtár kommunikációs munkatársa a 12 órás szerkesztőmaraton célját. Az Őszi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló rendezvény apropója az 1956-os események 60. évfordulója. A könyvtár munkatársa felhívta az érdeklődők figyelmét, a programhoz bárki csatlakozhat, akár otthonról is. Egyetlen kikötése a szerkesztésnek, hogy ne személyes történetekkel bővítsék a Wikipédia szócikkeit, hanem hivatkozható forrásokra támaszkodjanak. Az egyetemi könyvtár, illetve a Somogyi-könyvtár munkatársai körülbelül 10-15 fővel folyamatosan szerkesztik az '56-os szócikkeket, de Szabó Gilinger Eszter hangsúlyozta, hallgatókat, gyakorlott és kezdő Wikipédia-szerkesztőket egyaránt szívesen várnak. "A könyvtárban wikipédiás kollégák segítenek a szövegszerkesztésben, segítséget tehát a harmadik emeleti tanulótérben kaphatnak. Szeretjük a számítógépeket, de a személyes kommunikáció mégis pótolhatatlan, jó közösség kovácsolódhat össze a maraton közben." Szabó Gilinger Eszter hozzátette, a szerkesztéseket néhány napos átfutási idővel élesítik a virtuális enciklopédiánál dolgozó moderátorok, ha pedig egy szócikken belül ellentétes tartalomra bukkannak, a szerzőket vitafórumra invitálják. A Klebelsberg Könyvtár Szeged eseményeiből már készített egy feldolgozást múlt pénteken, mely várhatóan a mai nappal kap publicitást. A maratoni szerkesztésre egészen 21 óráig várják az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.