Közélet

Simicskó: a magyar emberek biztonságát minél magasabb szinten kell garantálni

Simicskó: a magyar emberek biztonságát minél magasabb szinten kell garantálni

2016. október 25., kedd
Simicskó: a magyar emberek biztonságát minél magasabb szinten kell garantálni

A jogszabályi feltételek megteremtésén túl a rendért és biztonságért felelős szervezetek hatékony együttműködésével lehet garantálni az emberek biztonságát - hangoztatta a honvédelmi miniszter kedden Szolnokon.

A Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ közös gyakorlatán

Simicskó István

a résztvevők feladataként határozta meg, hogy minél magasabb szinten garantálják a magyar emberek biztonságát. Erre azért van szükség, mert jelentősen nőtt Európa terrorfenyegetettsége - tette hozzá. A miniszter a Thököly úti egykori laktanyában tartott gyakorlat után emlékeztetett: az Országgyűlés döntése értelmében új különleges jogrendként bekerült az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzet, amelynek elrendelésével, ha szükséges, a Magyar Honvédség erre felkészített erői is segíthetik a rendőrök munkáját. Szólt arról, hogy a "különleges műveletisek" világszerte hatékonyan látják el biztonsági feladataikat, a nemrégiben létrehozott Katonai Rendészeti Központ is a magyar emberek biztonságának erősítését szolgálja. Simicskó István elmondta: az elmúlt egy-másfél évben szoros együttműködés kezdődött a Terrorelhárítási Központ szakembereivel. Véleménye szerint a keddi szolnoki gyakorlat meggyőző volt. A kiválóan felkészített katonák, rendőrök és terrorelhárítók életszerű helyzeteket leképezve hatékonyan tudnak fellépni az esetleges veszélyekkel és a terroristákkal szemben - jegyezte meg. A honvédelmi miniszter bízik abban, hogy nem fogja ilyen típusú támadás érni az országot, de "sosem lehet kizárni, hiszen ez benne van a mai európai és világpolitikai helyzetben". Kiemelte: a hadviselés formái megváltoztak, a hátország, a civil emberek biztonságáért még többet kell tenni, de a szakemberek felkészültek. Ezután is lesznek hasonló gyakorlatok, mert a tudást folyamatosan szinten kell tartani - tette hozzá. Kérdésre elmondta: az elmúlt egy évben jelentősen növelték a - zászlóaljból ezreddé vált - különleges műveletisek felkészültségét és létszámát. Felidézte, hogy létrehoztak különböző együttműködési formákat, fórumokat, amelyek kellő keretet adnak, hogy hatékonyan tudják szolgálni az ország biztonságát, ilyen például a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) , a nemzetbiztonsági kabinet és a nemzetbiztonsági munkacsoport működése is.

Sándor Tamás

, a MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka jelezte: alapvetően a rendőrség munkáját segítik különböző speciális képességeikkel. A gyakorlat során biztosították a "külső gyűrűt", megtisztították a menekítési pontot, utána a terrorelhárítási központtal közösen kialakították a menekítési folyosót.

Szilágyi József

, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatója kérdésre válaszolva elmondta: az összes gyakorlat már megtörtént cselekményekre épült. A keddi gyakorlaton az első szemleponton, a városi sportcsarnoknál robbantásos terrorista támadás felszámolása volt látható. A másodikon, a Thököly úti egykori laktanyában túszejtőket ártalmatlanítottak és kimenekítették a civileket. Más helyszíneken a "kritikus infrastruktúra" (például vasútállomás) és a közintézmények védelmét mutatták be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.