Közélet

Sikeres volt a "Földet a gazdáknak" program, minden harmadik jogosult földhöz jutott

Sikeres volt a "Földet a gazdáknak" program, minden harmadik jogosult földhöz jutott

2016. október 16., vasárnap
Sikeres volt a "Földet a gazdáknak" program, minden harmadik jogosult földhöz jutott

Az állami földekért felelős államtitkár szerint 1990 óta nem volt olyan sikeres földértékesítési program, mint a "Földet a gazdáknak", minden harmadik, csaknem 30 ezer jogosult földműves földhöz jutott - mondta Bitay Márton Örs vasárnap az MTI-nek.

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ismertette: a program lezárását és eredményeit, valamint a bevétel felhasználási lehetőségeit tartalmazó két törvénymódosítási és egy országgyűlési határozati javaslatot pénteken nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek. Hozzátette: az Országgyűlés várhatóan október végéig elfogadja a javaslatokat. Mint mondta, pénteken az első vita során egyik ellenzéki párt sem nyújtott be módosító javaslatot, annak ellenére, hogy tartalmi vitájuk volt korábban a törvénnyel kapcsolatban. Úgy vélte, korábban "politikai pecsenyesütögetés" folyt, mert amikor "a tettek mezejére kellene lépni és benyújtani egy konkrét módosító javaslatot", azt már nem tették meg. Felidézte, a program tavaly ősszel kezdődött, az árverések az idén nyáron zárultak le. A 3 hektár alatti birtokokat egyszerű hirdetménnyel, a nagyobbakat nyilvános árverés útján értékesítették. A kisebb birtokok értékesítése nem zárult le - jegyezte meg. Az államtitkár kiemelte, mintegy 270 milliárd forint bevétel folyt be az árverésekből, amit az államadósság csökkentésére fordítanak a törvényjavaslat szerint, azaz "felélni" nem lehet. Mint mondta, logikus gondolat, hogy a közösségi vagyon értékesítéséből a teljes közösség számára haszon keletkezzen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.