Röplabda: a mentalitást látja erősségnek a női válogatott szegedi játékosa

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pallag_agnes_rcs_volley

Nem kellett évtizedeket várni arra, hogy ismét Európa-bajnokságon vehessen részt a magyar női röplabda-válogatott: Jan de Brandt együttese a tavalyi sikert idén meg tudta ismételni, és a románok legyőzésével ismét ott lehetett a kontinenstornán. A kijutásról és a sportág helyzetéről a csapat szegedi születésű játékosával, Pallag Ágnessel beszélgettünk.

Sikerült megismételni tavalyi nagyszerű sikerét a magyar női röplabda-válogatottnak, amely tavaly 28 évet követően jutott ki újra az Eb-re, ahol végül a tizenkettedik helyen zárt, miután a csoportkört követően a németekkel játszhatott meccset a legjobb nyolc közé jutásért. A belga Jan de Brandt által irányított válogatott az Európa-bajnoki pótselejtező első meccsén ugyan 3-0-ra alulmaradt Romániával szemben, az érdi visszavágón azonban aranyszettben, 3-1-re nyerni tudott, így jövőre ismét ott lehet az Eb-n, amelyet majd Azerbajdzsán és Grúzia közösen rendez. A válogatott bő keretébe meghívást kapott a szegedi születésű ütő, Pallag Ágnes, aki azonban sérülése miatt nem lehetett nem lehetett ott a társakkal a pályán akkor, amikor megváltották jegyüket a jövő évi Eb-re. “Combsérüléssel bajlódtam mar az EuroLiga meccsek alatt is. A fájdalom a tábor kezdetéig sem javult, úgyhogy MRI és ultrahang vizsgálatot végeztek a térdemen és a combomon. Egyik vizsgálat sem mutatott ki problémát, viszont a fájdalom miatt úgy döntöttem, hogy a legjobb lesz, ha augusztus végén inkább a klubommal kezdem meg a munkát” – mondta el portálunk érdeklődésére Pallag Ágnes, a válogatott játékosa.

Az utolsó pont – a női válogatott ismét az Eb-n

A 23 éves játékos a siker okaként a csapategységet emelte ki, a lányokban megvan a “csakazértis megcsinálom” mentalitás, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy jövőre ismét az Európa-bajnokságon bizonyíthat a magyar női röplabda-válogatott. “Én biztos vagyok benne, hogy nem volt egyszerű felállni az első elvesztett, illetve az elvesztett második meccs első szettje után, de megcsinálták. Megjárták a poklot és mégis feljutottak a mennybe, ez tényleg hatalmas akaraterőről mutatkozik. Mindenképp hatalmas bravúrnak tartom, hogy második alkalommal sikerült kijutnunk az Eb-re. Sokan mondták 2 éve, hogy szerencsénk volt a sorsolással, viszont most a lányok megmutatták, hogy igenis nekünk ott a helyünk az Eb-n. A röplabda talán egy kicsivel jobb helyzetben van, mint volt 3 évvel ez előtt, de még mindig elég szűk feltételek mellett tud a válogatott készülni. Nyilván a változás nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de remélem, hogy hosszú távon a válogatott sikeressége megváltoztatja a röplabda mai helyzetét otthon” – összegezte Pallag Ágnes a kijutást, valamint annak várható hatásait a sportági honi helyzetére.

A válogatott jövő évi esélyeivel kapcsolatban a tavalyi szezonban a Genttel belga bajnoki ezüstöt szerzett játékos kifejtette, véleménye szerint az, hogy kijutottak az Eb-re már egy hatalmas sikernek tekinthető. “Ennek örülnünk kell, hiszen ebben az évben nem volt egyszerű a kvalifikáció kivívása. Hogy mire leszünk képesek? Azt nem tudom, de azt igen, hogy a szívünket-lelkünket kitesszük majd a pályára, ahogy azt eddig is tettük. Az, hogy ki lesz a keretben, azt nyilván játékosok formája és a szövetségi kapitány elképzelése fogja meghatározni, de mindezek mellett reménykedem, hogy újra lehetőségem lesz az Eb-n játszani” – válaszolta csapata és önmaga esélyeiről Pallag Ágnes.

A szegedi röplabdázó korábban játszott Finnországban is, a nyáron pedig ismét egy újabb nemzet csapatába szerződött: a francia első osztályban szereplő Vandoeuvre Nancy Volley-Ball-hoz igazolt. “Mindenképpen nagyobb kihívásra vágytam Belgium után, ezért szerettem volna Franciaországba szerződni. Dobi Edinán keresztül sikerült felvennem a kapcsolatot az edzővel, sok pozitív dolgot hallottam róla, ezért úgy gondoltam, hogy fejlődésem érdekében biztosan jó választás lesz. Eddig egyszer nem fogalmazódott meg bennem, hogy rossz döntést hoztam volna. A tavalyi év sajnos nem volt a legsikeresebb a csapat számára, ezen szeretnénk ebben a szezonban javítani” – tért ki váltásának okaira Pallag Ágnes, akiknek új klubja a 2014-es bronzérem, valamint a 2015-ös negyedik hely után tavaly a nyolcadik helyen zárt a bajnokságban.

A válogatott játékos elmondta, két évet játszott Finnországban, a tavalyi, Belgiumban töltött szezon után pedig mindkét ország nagyon közel áll hozzá, megszerette az ottani embereket és a városok hangulatát. A Békéscsabán felnőtt Pallag Ágnesnek a röplabda tölti ki az életét, így nem sok ideje van ellátogatnia szülővárosába.

Default thumbnail
Előző sztori

Kósa: három ellenzéki szavazattal átmehet a módosítás

Következő sztori

400 éves oklevelet talált a gyűjtő egy szegedi garázsvásáron + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek