Szórakozás

Programok a Somogyiban: családi délelőtt és monodráma

Programok a Somogyiban: családi délelőtt és monodráma

2016. október 5., szerda
Programok a Somogyiban: családi délelőtt és monodráma
somogyi_konyvtar01kf

A Somogyi Könyvtár aktuális programjai:

Hogyan születnek a versek? címmel zenés családi délelőttöt rendez a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára.

Az október 8-án, szombaton 10.30 órakor kezdődő program vendége a Mosolyra Hangolók zenekar. A gyermekek legújabb kedvence a kecskeméti Mosolyra Hangolók együttes nem csak nevével, hanem műsoraival és muzsikájával is mosolyt teremt. Ennek ékes bizonyítéka, hogy alig két éves formációjuk több mint 200 koncerten varázsolta el a hallgatóságot. Eredeti, modern dallamviláguk, főként a gyerekekhez szól, de a dalok szövegei gyakran a felnőtt közönségüket is elgondolkodtatja. A rendezvényre az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket várják a szervezők.

A 20. század legnagyobb férfi balett-táncosának tartott Vaclav Nizsinszkijről szóló monodrámával indul a Somogyi-könyvtár Filmklubjának őszi sorozata, Bubryák István válogatásában.

A fővárosi Spinoza Színház 2006-ban mutatta be

Norman Allen

Nizsinszkij utolsó tánca című darabját. A monodráma címszereplője

Haumann Máté

, aki egy személyben formálja meg a gyermek és felnőtt Nizsinszkijt, annak felfedezőjét, Gyagilevet, a táncos feleségét (!), a magyar Pulszky Romolát – anélkül, hogy közben jelmezt cserélne. A színlap ugyan egyetlen szereplőt ígér, Vacláv Nizsinszkijt, a XX. század legnagyobb férfi táncosát, de a színész, aki alakítja, további hat alak bőrébe bújik a monodráma során, kezdve a gyerek Vaclávtól felfedezőjén-impresszárióján-szeretőjén, Gyagileven át feleségéig (a magyar Pulszky Romoláig) anélkül, hogy jelmezét, egy formátlan zsávoly inget bármire is cserélte volna, vagy akár bármilyen apró kellékkel segítette volna változásait. Nizsinszkij (1890-ben született) felfogásában a tánc a mozgás létrehozásának és kombinálásának művészete. Nemcsak drámai cselekvést, vagy indulatot kell kifejeznie, de a táncos minden egyes mozdulatát élő gondolat kell, hogy áthassa. Tombol az avantgárd, Nizsinszkij revelatívan új táncfelfogása forradalminak hat. Hírneve végigsöpör az egész világon: fellépések Párizsban, Londonban, az Egyesült Államokban. Művészi hitvallását azonban kortársai nem értették meg, még felesége sem. 1919. január 19-én lépett fel utoljára közönség előtt. Ekkor kezdett elhatalmasodni skizofréniája. Az előadáson közel fél órán át mozdulatlanul ült, majd hirtelen táncolni kezdett. A háborút táncolta el. Hogy ez vajon nagyszerű volt-e vagy csak az őrület spontán tombolása, nem tudni. Mindenesetre innentől kezdve nem táncol többé, hátralevő évtizedeit szanatóriumokban, illetve családja őrizete mellett töltötte. 1950-ben halt meg. Az előadás és a róla szóló film rendezője

Radó Gyula

. A vetítés október 10-én, hétfőn 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A filmvetítés vendége

Radó Gyula

, a rendezővel

Bubryák István

beszélget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.