Pintér: úgy kell megvédeni a külső határokat, hogy a belsőkön ne kelljen korlátozásokat bevezetni

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A cél az, hogy “úgy védjük meg” a schengeni külső határokat, hogy ne kelljen az övezeten belül korlátozásokat bevezetni, határellenőrzéseket visszaállítani – hangsúlyozta a szlovén partnerével folytatott keddi budapesti megbeszélése után tett sajtónyilatkozatában Pintér Sándor belügyminiszter.

A tárcavezető arról is szólt: egyértelművé vált, hogy jó döntés volt a két állam közös fellépése az illegális migráció ellen, amikor “nem egymás kárára, hanem egymást segítve oldottuk meg a problémáinkat”. Jelezte, mindkét államnak hosszú schengeni külső határa van, így feladata az unió belső tagállamainak védelme az illegális migrációtól.

Pintér Sándor szavai szerint a tavalyi összefogás eredményeire alapozták a két ország idei együttműködését, kitérve arra is, hogy a felek azonosan gondolkodnak a schengeni külső határok védelméhez szükséges törvénymódosításokról is.

Hozzátette: most foglalkozik az Európai Unió annak a jogi szabályozásnak a tervezetével, amely előírja, hogyan kell védeni a külső határt, miként kell részt venni a határ- és parti őrség felállításában, illetve hogyan kell kezelni a már az EU határain belül tartózkodó migránsokat.

Mint mondta, az új szabályozás hosszú időre meghatározza az unión belül a menekültkérdést, a biztonság kérdését, és befolyással lesz a terrorizmus kérdésére is. Hozzátette, megállapodtak abban, hogy igyekeznek mindkét államnak megfelelő javaslatokat tenni az uniós fórumokon.

Pintér Sándor a gyakorlati kérdések között említette, hogy lehetővé tették: közvetlenül tárgyaljanak egymással a két állam bevándorlási és állampolgársági ügyekben illetékes hivatalai.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter az eseményen – a két ország jó kapcsolatait érintve – megjegyezte: profi segítséget kaptak a magyar rendőröktől a szlovéniai szervek, most pedig a szlovének vesznek részt a Frontex keretében a magyar-szerb határ védelmében.

Hangsúlyozta: hatékonyan kell védeni az unió külső határait. Hozzátette, nagy lehetőségeket látnak az európai határ- és parti őrségben, a cél pedig az, hogy minél hamarabb felálljon és hatékonyan működjön az egység.

A szlovén tárcavezető arra is kitért: Szlovénia támogatja az utóbbi időben sokat emlegetett flexibilis szolidaritást, és kis országként “fontosnak tartja, hogy ne csak a relokációnak legyen jelentősége, szerepe, hanem a szolidaritás egyéb formáit is vegyék figyelembe”.

Schengen kulcsfontosságú vívmány az Európai Unió számára, és “egyetértettünk abban”, hogy az unión belül nem lehet belső határokról beszélni, és belső határokkal nem lehet akadályozni a személyek szabad áramlását – fogalmazott Vesna Györkös Znidar, megjegyezve, hogy az egyes tagállamok nem háríthatják át másokra belpolitikai problémáikat.

Jelezte: Ljubljana módosítja a külföldiekről szóló törvényt; abban reménykednek, hogy nem kell majd alkalmazni a szigorított jogszabályt, de ha szükségessé válik, megteszik ezt, hiszen tudniuk kell, kik lépik át az ország határát. Leszögezte: Szlovénia számára elfogadhatatlan a tavaly őszihez, télihez hasonló emberáradat.

Előző sztori

Kvótareferendum: a Kúria jelentősen mérsékelte a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra kiszabott bírságot

Következő sztori

Egyre több bevétele van a költségvetésnek a játékkaszinókból