Pásztor István: a vajdasági szavazópolgárok 60 százaléka voksolt a kvótareferendumon

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendelkezésre álló információk szerint a szavazati joggal rendelkező vajdaságiak mintegy 60 százaléka vett részt a kvótareferendumon, és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének meggyőződése szerint a szavazók több mint 90 százaléka nemmel voksolt.

A VMSZ elnöke az MTI-nek adott hétfői interjújában kiemelte, pártja számára fontos volt, hogy mozgósítsa a vajdasági szavazópolgárokat, és hogy a vajdaságiak részvételi aránya ne rontson a népszavazás eredményén. A politikus leszögezte, hogy elégedett, mert – mint mondta – a vajdasági voksok nemhogy rontottak volna, hanem javítottak az eredményen.

Magyarország és Szerbia érdekei egybeesnek a migránskérdésben – fogalmazott Pásztor István. Mint mondta: Szerbia és így a Vajdaság a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekszik, ami azt eredményezi, hogy “akarva-akaratlanul lecsapódnak ránk a migráció negatív következményei”.

“Szerbiában magyar közösségként abban vagyunk érdekeltek, hogy az ország ne legyen parkolópálya, ne torlódjanak itt fel a migránsok, mert az csak feszültségeket, konfliktusokat, közbiztonságromlást, és az életkörülmények romlását fogja jelenteni számunkra. Ilyen értelemben nemcsak a kvótanépszavazás a fontos, hanem az is, hogy Szerbia mind erőteljesebben próbálja a saját határait megvédve elkerülni azt, hogy minél több migráns kerüljön ide” – magyarázta a VMSZ elnöke.

A legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője szerint a 3,3 millió szavazó több mint 98 százalékának egybehangzó véleménye “olyan erőteljes válasz a feltett kérdésre, amit nem lehet megkerülni”, és aminek kell, hogy legyenek közjogi következményei az Orbán Viktor miniszterelnök által már említett alkotmánymódosítás formájában. Pásztor István szerint politikai jelentősége is van a szavazók számának, ugyanis “ennyi ember véleményét ismerve más típusú, más fajsúlyú mondatokat tud kimondani a miniszterelnök, amikor a migránskérdésekkel kapcsolatos ügyekben Magyarország álláspontját képviseli”.

Előző sztori

NGM: hétfőtől lehet pályázni a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra

Következő sztori

Rio 2016: elkészült a MOB értékelése