Közélet

Pásztor István: a vajdasági szavazópolgárok 60 százaléka voksolt a kvótareferendumon

Pásztor István: a vajdasági szavazópolgárok 60 százaléka voksolt a kvótareferendumon

2016. október 3., hétfő
Pásztor István: a vajdasági szavazópolgárok 60 százaléka voksolt a kvótareferendumon

A rendelkezésre álló információk szerint a szavazati joggal rendelkező vajdaságiak mintegy 60 százaléka vett részt a kvótareferendumon, és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének meggyőződése szerint a szavazók több mint 90 százaléka nemmel voksolt.

A VMSZ elnöke az MTI-nek adott hétfői interjújában kiemelte, pártja számára fontos volt, hogy mozgósítsa a vajdasági szavazópolgárokat, és hogy a vajdaságiak részvételi aránya ne rontson a népszavazás eredményén. A politikus leszögezte, hogy elégedett, mert - mint mondta - a vajdasági voksok nemhogy rontottak volna, hanem javítottak az eredményen. Magyarország és Szerbia érdekei egybeesnek a migránskérdésben - fogalmazott Pásztor István. Mint mondta: Szerbia és így a Vajdaság a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekszik, ami azt eredményezi, hogy "akarva-akaratlanul lecsapódnak ránk a migráció negatív következményei". "Szerbiában magyar közösségként abban vagyunk érdekeltek, hogy az ország ne legyen parkolópálya, ne torlódjanak itt fel a migránsok, mert az csak feszültségeket, konfliktusokat, közbiztonságromlást, és az életkörülmények romlását fogja jelenteni számunkra. Ilyen értelemben nemcsak a kvótanépszavazás a fontos, hanem az is, hogy Szerbia mind erőteljesebben próbálja a saját határait megvédve elkerülni azt, hogy minél több migráns kerüljön ide" - magyarázta a VMSZ elnöke. A legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője szerint a 3,3 millió szavazó több mint 98 százalékának egybehangzó véleménye "olyan erőteljes válasz a feltett kérdésre, amit nem lehet megkerülni", és aminek kell, hogy legyenek közjogi következményei az Orbán Viktor miniszterelnök által már említett alkotmánymódosítás formájában. Pásztor István szerint politikai jelentősége is van a szavazók számának, ugyanis "ennyi ember véleményét ismerve más típusú, más fajsúlyú mondatokat tud kimondani a miniszterelnök, amikor a migránskérdésekkel kapcsolatos ügyekben Magyarország álláspontját képviseli".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.