Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Pályaválasztás előtt sokáig terveznek a diákok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

palyavalasztasi_napok006kfA felvételi határideje egyre jobban sürgeti a diákokat, ideje dönteniük továbbtanulási szándékukról. Találd ki magad! – ezzel a mottóval hirdetett pályaválasztási kiállítást és vásárt a Csongrád Megyei Kormányhivatal annak érdekében, hogy a fiatalok minél előbb megtalálják a számukra legérdekesebb szakmát.

Népszerűek a rendészeti képzések

Kádár Dávid még csak nyolcadik osztályos, de már komoly tervei vannak a jövőjét illetően. A rendészeti képzés felé húz a szíve, az esze ugyanakkor azt mondja neki, inkább informatikai szakmákban gondolkodjon. Osztálytársa és jó barátja, Vincze Kevin Olivér hasonló területeken képzeli el magát, viszont nagyon érdekli a cukrászat is. Kevin bátyja szakács, a nyolcadikos fiú innen kapta az ihletet. Úgy gondolja, informatikai képzéssel több esélye van a munkaerőpiacon.

Ahogyan eddig minden évben, az idei pályaválasztási vásár nyitónapja is tömegével vonzotta a végzős általános és középiskolás diákokat. A Szegedi Tudományegyetem standját többen felkeresték, elsősorban tanárok, akik a szóróanyagok közül szemezgettek. Idén az önismeret, a szakmaismeret, és a megyei munkaerőpiac elvárásai köré szerveződtek a programok annak érdekében, hogy minél több pályaelhagyást sikerüljön megelőzni. A képzőintézmények és vállalkozások interaktív bemutatóin kiderült, milyen kompetenciák szükségesek egy-egy szakmához, milyen bizonyítványokra és minősítésekre van szükség, illetve, hol lehet elhelyezkedni, és milyen kereseti lehetőségeket tartogat az adott munkakör. Az Ifjúsági Ház emelete, a földszint és a Tisza-terem is megtelt diákokkal rögtön a megnyitó után több száz iskolás érdeklődött a standoknál, pillantott bele a szakács, cukrász szakma rejtelmeibe vagy próbálta ki az erdészeti iskolák bemutatott fegyvereit.

palyavalasztasi_napok008kf

Fontos, hogy megelőzzék a pályaelhagyást

A pályaválasztási vásár üzemlátogatásai már szeptemberben elkezdődtek, 67 cég közel 1000 diákot fogadott műhelyeiben, hogy a fiatalok első kézből kapjanak információt az őket érdeklő szakmákról. A börze a kereslet és a kínálat találkozása, hiszen a pályaválasztás előtt állók első kézből kaphatnak információkat a képzőintézményektől és a foglalkoztatóktól egyaránt – mondta Juhász Tünde kormánymegbízott a Pályaválasztási Napok megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette, fontos szerepet tölt be a “hova tovább” kérdésében a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is, hiszen a kamara írja össze többek között, hogy milyen szakmákra van szükség a munkaerőpiacon. A kormánymegbízott kiemelte, 2010 augusztusában 2455 fő munkanélküli pályakezdőt regisztráltak, 2016 augusztusában viszont már csak 1176-ot, ami 52 százalékos csökkenést jelent. A kormányhivatal legutóbbi kérdőíves felmérésén kiderült, a végzős középiskolások 23 százaléka tanulmányai befejezése előtt állásajánlatot kap, 62 százalékuk pedig továbbtanulását tervezgeti.

A kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a pályaválasztás előtt jelen van az osztályfőnöki órákon is, így szeretnék segíteni a karriertervezés előtt álló fiatalokat – tette hozzá Budai László osztályvezető. Emlékeztetett, a munkanélküli pályakezdők támogatására 2015-ben indították útjára az ifjúsági garancia programot, mellyel 25 év alatti fiatalokat juttatnak munkához, 3 hónapos támogatás mellett. Mint mondta, az üzemlátogatásokkal, a továbbra is népszerű árnyékprogrammal a szakmákba szeretnének betekintést engedni. Budai László felhívta a figyelmet a PÁV szombati eseményére is, amikor a családokat várják.

palyavalasztasi_napok018kf

Fontos, hogy a tanulók a képességeiknek és az érdeklődésüknek megfelelő szakmát válasszanak – ezt már Palotás József a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese mondta. Kihangsúlyozta, az iskoláknak egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a pályaorientációra, hogy azokban a szakmákban is lehet utánpótlás, melyek jelenleg súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. Bár a cél, hogy minél kevesebben hagyják el szakmájukat, a felnőttképzésnek a pályakorrekcióban van óriási szerepe. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerepet, hogy híd legyen a gazdasági szereplők és a munkavállalók között – folytatta Kőkuti Attila, a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Emellett fontos feladatuk, hogy megjelöljék, melyek a kiemelten támogatandó szakmák a munkaerőpiacon, és melyeket nem javasolnak támogatni.

A legjobb szelfiket díjazták

Idén kreatív szelfipályázatot hirdetettek a szervezők. Az első helyezettnek járó díjat Osztács Diána és Farkas Brendon vehette át, a második helyet Papp Gábor Dánielnek ítélték meg, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Vajdics Gábor állhatott fel.

Egyetem

Ismét nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hat fertőzöttet diagnosztizáltak, és elhunyt két idős, krónikus beteg.

Tovább olvasom

Egyetem

Online levelező oktatás indul az SZTE mezőgazdasági karán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakon.

Tovább olvasom

Egyetem

Ismét egy francia egyetemmel köt megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két diplomát kapnak az egyik kurzus elvégzői.

Tovább olvasom

Aktuál