Gazdaság

Nem változott a GDP növekedési üteme az EU-ban, de az infláció nőtt

Nem változott a GDP növekedési üteme az EU-ban, de az infláció nőtt

2016. október 31., hétfő
Nem változott a GDP növekedési üteme az EU-ban, de az infláció nőtt

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben stagnált a bruttó hazai termék növekedési üteme a harmadik negyedévben, ugyanakkor erősödött a fogyasztói árak növekedésének üteme az euróövezet 19 tagállamában - mutatja az Eurostat előzetes becslése.

Az unió statisztikai hivatala hétfőn közölte, hogy az Európai Unióban, szezonálisan kiigazítva, 0,4 százalékkal nőtt a GDP, míg az euróövezetben 0,3 százalék volt a növekedés üteme az előző negyedévhez viszonyítva. A múlt év harmadik negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP, azaz éves szinten sem változott a növekedés üteme az előző negyedévhez képest. Az előzetes gyorsbecslés szerint az euróövezeti infláció októberben éves szinten 0,5 százalékra emelkedett a szeptemberi 0,4 százalékról. Ez a legmagasabb érték 2014 júniusa óta. Az infláció felgyorsulásának fő oka az volt, hogy az energiaárak októberben csak 0,9 százalékkal csökkentek, míg szeptemberben még 3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől. Az adat egybevág az elemzői várakozásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.