Mórahalom a sportban is példát mutat – a 80 éves futballt ünnepelték + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

80_eves_a_morahalmi_vse55_gs

Beruházások futószalagon: fedett uszoda és sportcsarnok is épül a következő két évben a három nagyméretű labdarúgópálya és a négyöltözős sportkomplexum mellé.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte október 1-jén a Mórahalom Városi Sportegyesület. A klub ezen mérföldkőnek számító állomása alkalmat adott arra, hogy a helyi sportközösség csokorba szedje az elmúlt évtizedek történéseit, eredményeit, megemlékezzen azokról, akik munkája nélkül most nem lenne ok az ünneplésre, és sátras ünnepségen köszönje meg azok tevékenységét is, akik napjainkban segítik zavartalan és hatékony működését. A szombati rendezvény díszvendége Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt. Emléktáblát lepleztek le, mely végigkíséri az egyesület elnökeit 1936-tól napjainkig. Felavatták a város minden igényt kielégítő, ultramodern sportközpontjának – melyet a megyeszékhely, Szeged is irigykedve figyelhet – újabb gyöngyszemeit, és további fejlesztési terveket is bejelentettek.

Az esemény főszervezője, Nógrádi Zoltán polgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy a nagy múltú sportközösség a hagyományait őrizve ma is virágzik és fejlődik a településen. Utalt rá, hogy igyekeztek mindenkit felkutatni és meghívni, aki a múltban részese volt a klub életének, segítette tevékenységét. El is jöttek az egykori sportvezetők, edzők, játékosok, akiknek láthatóan jólesett, hogy Mórahalom nem fejeltette el őket.

Szabó Tünde egyrészt arról szólt, hogy a sport és a mozgás milyen fontos egészségmegőrző és közösségformáló szerepet tölt be a 21. századi ember életében, másrészt kiemelte, Mórahalom számos – akár jóval nagyobb – városnak mutat utat. A homokháti település abban a tekintetben jelenthet példát, hogy fontosnak tartja és ösztönzi a sportot, a turizmust, az egészséget, az emberek komfortérzetét, mindent a szemléletet beruházásaiban is kifejezésre juttatja, ezáltal igazi innovatív centrummá nőtte ki magát a régióban.

Harmadikként Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az igazgató a mórahalmi labdarúgás, illetve a Mórahalom VSE kohéziós erejét és közösségi értékeit méltatta. Úgy fogalmazott, tiszteletre méltó a klub és a sportközösség 80 éves eredménysora, és mindennek megkoronázása az a teljes pompájában és egészében most avatott sportközpont, amely 21. századi létesítményegyüttesével valódi gyöngyszeme Csongrád megyének. A két élőfüves nagypálya, a műfüves nagypálya a négyöltözős komplex sportközponttal és a strandfocipályával olyan teret ad a magyar és a Csongrád megyei labdarúgásnak, mely hosszú évtizedekig szolgálni fogja az itt élőket – hallottuk tőle.

80_eves_a_morahalmi_vse43_gs

A fejlesztéseknek és az építkezésnek pedig korántsincs vége – jelentette be az örömhírt a település polgármestere. Nógrádi Zoltán elárulta: a következő két esztendőben a futballpályák mellé új, modern sportcsarnok és 33 méteres versenymedencés fedett uszoda is létesül majd. A tervek szerint a beruházások végén félmilliárdos városi önerő révén 2,5 beruházási értékkel gazdagodik Mórahalom. Mindez – húzta alá – szolgálni fogja a helyi közösséget és az immár éves szinten 100 ezres nagyságrendű idegenforgalmat, megalapozva annak újabb ágát, a sportturizmust is.

A szombati ünnepen természetesen a sportnak is főszerep jutott. Délelőtt utánpótlás focitorna és az az óvodásoknak szervezett ügyességi sportvetélkedők, délután pedig a Mórahalom Észak – Mórahalom Dél (a települést az 55-ös út választja ketté, ez alapján szerveződnek a csapatok – a szerk.) hagyományos, barátságos labdarúgó-mérkőzés színesítette a programot.

1936-2016

Ami a történelmet illeti, a Mórahalom VSE elődje, a helyi „Kinizsi Sportkör” 1936-ban alakult 11 játékossal és néhány lelkes pártolóval Árendás György jegyző és Kazi Gáspár elnöklete alatt. Kezdetben a leventemozgalommal párhuzamban működött, ahol a fiatalok többféle sportágban próbálhatták ki tehetségüket, a foci mellett többek között a lövészetben, a kerékpározásban, a röplabdázásban, a sakkban, a teniszben. A leventemozgalom megszűnése után a sportkör keretein belül önállóan dolgoztak tovább a szakkörök.

Az elmúlt nyolc évtizedben hosszú út vezetett a rongylabdától a bőrfociig, a papíron számolt góloktól az elektronikus eredményjelző tábláig, az önképző, nagyoktól ellesve tanult trükköktől a profi utánpótlás-nevelésig, a járási bajnokságtól a mostani NB III-as szereplésig. Az a tény, hogy a sportegyesület ma is aktív, lendületes, és innovatív, arról tesz tanúbizonyságot, hogy elhivatott, sportszerető tagokból sohasem volt hiány Mórahalmon, és a település lakóinak ígérete szerint ez a jövőben is így lesz.

no images were found

Előző sztori

Törölték egy francia település menedékkérők befogadásról kiírt referendumát

Következő sztori

Kézilabda: nehezen hozta a kötelezőt az FKSE Algyő