Még három hét didergés vár a Széchenyi tér 8. lakosaira

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szechenyi8_01_gs

A központi gázkazán üzembe helyezése várhatóan három hét múlva történhet meg a Széchenyi tér 8. szám alatti IKV-s társasházban, ahol immár egy hónapja elzárták a gázcsapokat egy törött fővezeték miatt, így központi fűtés sincs.

Nincs fűtés és melegvíz immár egy hónapja a Széchenyi tér 8. szám alatti 28 lakásos társasházban, miután a szolgáltató egy törött gázcső miatt elzárta a csapot. Az épületben lévő lakások zöme az IKV Zrt. kezelésében van, és azt vizsgálták a cég szakemberi, miért is olyan nagy a háztömb gázfogyasztása, amikor észlelték a szivárgást. Már a kezdetekkor sem kecsegtette az IKV Zrt. a bérlőket és tulajdonosokat, hogy hamar el lehet hárítani a hibát, egy hónapja minimum egyhónapos javítási időszakkal kalkuláltak. Vannak, akik időközben gázrezsót vettek, hogy főzni tudjanak, van, aki a hideg idő beköszöntével viszont inkább albérletet keresett családjának, és majd ha ismét lesz központi fűtés, visszaköltöznek. „Egy bérlő írt eddig kérelmet a felmerülő pluszköltségek kompenzálásával kapcsolatosan, illetve tájékoztatást kért a munkákról és azok várható befejezéséről” – közölte Kardos Kálmán, az önkormányzat ingatlankezelő cégének elnök-vezérigazgatója. Arra a kérdésünkre, hogy méltányosságból kapnak-e, illetve igényelhetnek-e lakbér- vagy egyéb kedvezményt a bérlők azt mondta, a gázszolgáltatás és ezáltal a fűtés hiánya miatt október 15-től a szolgáltatás visszaállításáig áll módukban bérleti díjkedvezményt biztosítani az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérlőinek.

Kardos portálunknak elmondta azt is, hogy a központi gázkazán üzembe helyezése az elsődleges a központi fűtés helyreállításához, ehhez azonban gáz szolgáltatói engedély és műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálat szükséges, csak ezek birtokában lehet ismét fűtés az épületben, amire előreláthatóan még három hetet várni kell. Megjegyezte, a munkálatok haladnak, de ezen engedélyek kiadása kívül esik az IKV hatáskörén.

szechenyi8_07_gs

A méretlen fővezeték pincében lévő szakaszán észlelt gázszivárgás miatt zárták ki az épületet a szolgáltatásból. A társasház teljes fővezetékét kicserélik, az utcai főelzárótól az egyes fogyasztásmérők csatlakozó pontjáig. Ilyen probléma esetén az összes felhasználási helyen ellenőrizni kell a gázvezetékeket, valamint csatlakozó berendezéseket, ezen felül pedig el kell végezni azok műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálatát. Kardos hozzátette, az egyes lakásokban lévő berendezések és vezetékek életkora eltérő, de a mostani teljes hálózatot érintő felújítás után a következő felülvizsgálatot tíz év elteltével kell majd csak kezdeményezni. „A lakókat a gázszolgáltatás elzárása után írásos formában azonnal értesítettük, majd rendkívüli lakógyűlést hívtunk össze. A bérleményeken belül szükséges felülvizsgálatok elvégzéséhez személyesen is egyeztettünk bérlőinkkel, a szükséges gázszerelési anyagokat beszereztük, a szereléssel pedig péntekig végzünk. Az önkormányzati lakásokban lakó bérlőknek nincs fizetési kötelezettsége az elvégzett javítási munkákkal kapcsolatosan” – tudatta az elnök-vezérigazgató. Az épületben vannak magántulajdonban lévő lakások is, esetükben külsős szakértő végezte el a műszaki biztonsági felülvizsgálatot, melynek eredményétől függően a magántulajdonosoknak kell megrendelniük a szükséges munkákat. Az elnök-vezérigazgató rámutatott: a társasházi közös tulajdonban lévő szerkezeteket érintő felújítási munkák, így a méretlen gázvezeték vagy épp a kémények tekintetében tulajdoni hányaduk arányában terheli őket fizetési kötelezettség. A lakásukon belüli munkálatok, valamint a fővezetéket és a csatlakozó berendezéseket érintő felülvizsgálatokért szintén fizetniük kell a tulajdonosoknak.

Kardos Kálmán elmondta, a felújítás előkészítését az gázszolgáltatásból történő kizárás után megkezdték. A méretlen gázvezeték cseréjének és a kémények felújítását elvégző kivitelezőt egyaránt pályázat útján választották ki, és a fővezeték cseréjének tervezése, illetve engedélyeztetése folyamatban van. „A kivitelezéshez szükséges engedély kiadására a szolgáltató jogosult 30 napon belül. Ígéretük szerint az ügyben soron kívül járnak el, annak érdekében, hogy a folyamat felgyorsuljon” – közölte Kardos Kálmán hozzátéve, hogy a lakásokban és helyiségekben a műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálatok már megtörténtek, a feltárt hibák kijavítása pedig egy héten belül elkészül.

no images were found

Előző sztori

Hátország: csak egy pontot szerzett a SZEAC a Diósgyőr ellen

Következő sztori

Új képzésekkel és a korábbinál több hallgatóval kezdte 86-ik tanévét a Gál Ferenc Főiskola

Legutóbbi hasonló cikkek