Közélet

Még három hét didergés vár a Széchenyi tér 8. lakosaira

Még három hét didergés vár a Széchenyi tér 8. lakosaira

2016. október 19., szerda
Még három hét didergés vár a Széchenyi tér 8. lakosaira
szechenyi8_01_gs

A központi gázkazán üzembe helyezése várhatóan három hét múlva történhet meg a Széchenyi tér 8. szám alatti IKV-s társasházban, ahol immár egy hónapja elzárták a gázcsapokat egy törött fővezeték miatt, így központi fűtés sincs.

Nincs fűtés és melegvíz immár egy hónapja a Széchenyi tér 8. szám alatti 28 lakásos társasházban, miután a szolgáltató egy törött gázcső miatt elzárta a csapot. Az épületben lévő lakások zöme az IKV Zrt. kezelésében van, és azt vizsgálták a cég szakemberi, miért is olyan nagy a háztömb gázfogyasztása, amikor észlelték a szivárgást. Már a kezdetekkor sem kecsegtette az IKV Zrt. a bérlőket és tulajdonosokat, hogy hamar el lehet hárítani a hibát, egy hónapja minimum egyhónapos javítási időszakkal kalkuláltak. Vannak, akik időközben gázrezsót vettek, hogy főzni tudjanak, van, aki a hideg idő beköszöntével viszont inkább albérletet keresett családjának, és majd ha ismét lesz központi fűtés, visszaköltöznek. „Egy bérlő írt eddig kérelmet a felmerülő pluszköltségek kompenzálásával kapcsolatosan, illetve tájékoztatást kért a munkákról és azok várható befejezéséről” – közölte

Kardos Kálmán

, az önkormányzat ingatlankezelő cégének elnök-vezérigazgatója. Arra a kérdésünkre, hogy méltányosságból kapnak-e, illetve igényelhetnek-e lakbér- vagy egyéb kedvezményt a bérlők azt mondta, a gázszolgáltatás és ezáltal a fűtés hiánya miatt október 15-től a szolgáltatás visszaállításáig áll módukban bérleti díjkedvezményt biztosítani az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérlőinek. Kardos portálunknak elmondta azt is, hogy a központi gázkazán üzembe helyezése az elsődleges a központi fűtés helyreállításához, ehhez azonban gáz szolgáltatói engedély és műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálat szükséges, csak ezek birtokában lehet ismét fűtés az épületben, amire előreláthatóan még három hetet várni kell. Megjegyezte, a munkálatok haladnak, de ezen engedélyek kiadása kívül esik az IKV hatáskörén.

szechenyi8_07_gs

A méretlen fővezeték pincében lévő szakaszán észlelt gázszivárgás miatt zárták ki az épületet a szolgáltatásból. A társasház teljes fővezetékét kicserélik, az utcai főelzárótól az egyes fogyasztásmérők csatlakozó pontjáig. Ilyen probléma esetén az összes felhasználási helyen ellenőrizni kell a gázvezetékeket, valamint csatlakozó berendezéseket, ezen felül pedig el kell végezni azok műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálatát. Kardos hozzátette, az egyes lakásokban lévő berendezések és vezetékek életkora eltérő, de a mostani teljes hálózatot érintő felújítás után a következő felülvizsgálatot tíz év elteltével kell majd csak kezdeményezni. „A lakókat a gázszolgáltatás elzárása után írásos formában azonnal értesítettük, majd rendkívüli lakógyűlést hívtunk össze. A bérleményeken belül szükséges felülvizsgálatok elvégzéséhez személyesen is egyeztettünk bérlőinkkel, a szükséges gázszerelési anyagokat beszereztük, a szereléssel pedig péntekig végzünk. Az önkormányzati lakásokban lakó bérlőknek nincs fizetési kötelezettsége az elvégzett javítási munkákkal kapcsolatosan” – tudatta az elnök-vezérigazgató. Az épületben vannak magántulajdonban lévő lakások is, esetükben külsős szakértő végezte el a műszaki biztonsági felülvizsgálatot, melynek eredményétől függően a magántulajdonosoknak kell megrendelniük a szükséges munkákat. Az elnök-vezérigazgató rámutatott: a társasházi közös tulajdonban lévő szerkezeteket érintő felújítási munkák, így a méretlen gázvezeték vagy épp a kémények tekintetében tulajdoni hányaduk arányában terheli őket fizetési kötelezettség. A lakásukon belüli munkálatok, valamint a fővezetéket és a csatlakozó berendezéseket érintő felülvizsgálatokért szintén fizetniük kell a tulajdonosoknak. Kardos Kálmán elmondta, a felújítás előkészítését az gázszolgáltatásból történő kizárás után megkezdték. A méretlen gázvezeték cseréjének és a kémények felújítását elvégző kivitelezőt egyaránt pályázat útján választották ki, és a fővezeték cseréjének tervezése, illetve engedélyeztetése folyamatban van. „A kivitelezéshez szükséges engedély kiadására a szolgáltató jogosult 30 napon belül. Ígéretük szerint az ügyben soron kívül járnak el, annak érdekében, hogy a folyamat felgyorsuljon” – közölte Kardos Kálmán hozzátéve, hogy a lakásokban és helyiségekben a műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálatok már megtörténtek, a feltárt hibák kijavítása pedig egy héten belül elkészül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.