Közélet

Közép-magyarországi vasútfejlesztésre hagyott jóvá támogatást az EU

Közép-magyarországi vasútfejlesztésre hagyott jóvá támogatást az EU

2016. október 20., csütörtök
Közép-magyarországi vasútfejlesztésre hagyott jóvá támogatást az EU

A Székesfehérvár és Budapest közötti vasútvonal fejlesztésére 30 millió eurós (mintegy 9,3 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság csütörtökön. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére közölte: a folyamatban lévő beruházás során teljesen felújítják a székesfehérvári vasútállomást, átépítik a vágányhálózatot, és biztosítják a peronok akadálymentes megközelítését.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közép-magyarországi régió vasútfejlesztésének támogatása a transzeurópai vasúthálózat modernizálására elkülönített uniós kohéziós alap fenntartható közlekedésre fordítható forrásaiból valósul meg. A bizottság kiemelte, hogy a beruházás által megrövidül a menetidő és jótékony hatással lesz a balatoni régió turizmusára, valamint megkönnyíti a személy- és tehervonatok közlekedését Szlovénia és a Földközi-tenger irányába. A munkálatoknak 2018-ig kell befejeződniük - tették hozzá. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az unió 25 milliárd eurót különített el Magyarország számára az európai strukturális és beruházási alap 2014-2020-as időszakára. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére közölte: a Budapest Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója harmadik ütemeként valósul meg a székesfehérvári vasúti csomópont átépítése. A Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásaiból támogatott, szakaszolt nagyprojektben megtörténik a vasútállomás teljes rekonstrukciója, átépül a vágányhálózat, biztosítottá válik a peronok akadálymentesített megközelítése - tájékoztatott a tárca. A projekt támogatási szerződését és a kapcsolódó vállalkozói szerződéseket 2014-ben írták alá. A kivitelezés jelenleg is zajlik, a tervek szerint 2016 végéig befejeződik. A szakaszolt nagyprojekt támogatásáról az Európai Bizottság 2015. december 15-i határozatában döntött. A vonatkozó előírás szerint a szakaszolt projektek második szakaszáról a Bizottságot az SFC elektronikus rendszeren keresztül kell tájékoztatni. A 2016 júliusában megküldött hivatalos tájékoztatást az Európai Bizottság a notifikációs eljárás keretében jóváhagyta - jelezte az NFM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.