Kultúra

Könyv jelent meg az Elek család történetéről

Könyv jelent meg az Elek család történetéről

2016. október 25., kedd
Könyv jelent meg az Elek család történetéről
20161028_Elek_konyvbemutato_egyben

Több, mint hét évszázadot felölő családi históriát foglalt kötetbe Elek András hódmezővásárhelyi családtörténeti kutató. A Borsod vármegyéből származó, de Hódmezővásárhelyen a 18. század közepe óta élő Elek família krónikáját feldolgozó könyv bemutatója október 28-án, pénteken 18 órakor lesz a vásárhelyi Városháza dísztermében.

Elek András

családtörténeti összefoglaló könyve a középkortól napjainkig tekinti át a Kárpát-medencében élő Elek családok egy részének történetét. A református vallású kisnemesi család az 1700-as évek derekán települt Hódmezővásárhelyre. A dél-alföldi településre két fiával érkező családfő úttörő szerepet játsz(hat)ott a fazekasság meghonosításában a török hódoltság után elnéptelenedett városban. Azóta élnek Vásárhelyen (és a környező településeken) Elekek, akik a 20. század derekáig leginkább földművelésből és gazdálkodásból tartották el családjaikat, gyarapították a família vagyonát, hozzájárulva szűkebb közösségük, illetve városuk fejlődéséhez. A harminc év kutatásait összegző több mint ötszáz oldalas könyvet

Miklós Péter

történész, az Emlékpont vezetője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A szerzővel a kötet lektora,

Szenti Tibor

író, néprajzkutató beszélget az Elek család történetéről. A esten fellép

Zoltán Péter

Bessenyei-díjas klarinétművész és

Borsos Annamária

Príma- és Péczely-díjas zongora művésztanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.