Közélet

Kiállítást rendeztek a szegedi fedett uszoda pályaműveiből

Kiállítást rendeztek a szegedi fedett uszoda pályaműveiből

2016. október 17., hétfő
Kiállítást rendeztek a szegedi fedett uszoda pályaműveiből
sportuszoda_kiallitas004kf

Az Etelka sorra tervezett fedett uszoda húsz különböző tervpályázatát lehet megtekinteni az Agórában rendezett kiállításon, köztük a nyertes munkát és azokat is, amelyeket megvásárolt a város. Jövő évben írják ki a kivitelezési közbeszerzését a nettó 3,5-4 milliárd forintos fedett uszodának, amely a tervek szerint 2018 végére készülhet el.

Január végén jelentette be Botka László

polgármester, hogy idén 500 millió forintot költ Szeged a régóta tervezett fedett uszoda kapcsán a telek kisajátításra, az előkészítésre és a terveztetésre.

Májusban írták ki a fedett uszoda tervpályázatát

, amelyre végül 21-en nyújtottak be munkákat,

eredményt szeptember végén hirdettek

. Az ötfős bíráló bizottság döntése értelmében a TSPC Mérnökiroda Kft. és a DPI-Design Kft. közös munkája nyert, a pályaművet pedig egy bruttó 7,5 millió forintos összeggel is díjazták. A pályázaton második Artonic Design Építészeti Kft. bruttó 6 millió forinttal lett gazdagabb, de további négy pályázati koncepciót pedig megvásárolt a város, amire összesen 23 millió forintot költöttek. „A tervező, aki majd megvalósítja majd a végleges terveket, a megvásárolt terveket is felhasználhatja, ötleteket meríthet belőlük. Ez jelen formájában csak tervkoncepció, amit építési engedélyes szintre ki kell dolgozni, amire 210 nap áll rendelkezésre. Nemcsak az uszodát kell ugyanis megtervezni, mint funkcionális épületet, hanem hozzá bekötő utat, a kapcsolódó közúthálózatot át kell alakítani, az energetika és a vízellátás kapcsolatát is ki kell dolgozni csakúgy, mint a szennyvízelvezetést. Ezt egy mérnökcsapat fogja elvégezni” – részletezte

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester az Agóra földszintjén berendezett kiállítás megnyitóján. Arról is tájékoztatott, hogy 2017 első felében vagy utolsó harmadában írhatják ki a kivitelezési közbeszerzést, ami átlagosan 2-3 hónapig tart, és ezt követően tudják átadni a munkaterületet. Kérdésünkre Szentgyörgyi elmondta, sok minden fog még változni, 16 pontban összegezték, hogy minek a továbbtervezését kérik, a tervpályázat ugyanis egy koncepció, sok tekintetben nem részletes. A beruházás teljes költsége nettó 3,5-4 milliárd forintra tehető. Szentgyörgyi közölte, már kiírták a közbeszerzést a lőtér és az Etelka sori garázsüzletek elbontására, amelyek még az idén megtörténnek.

sportuszoda_kiallitas011kf

A tárlat megnyitóján elhangzott, a nyertes pályamű mellett szólt, hogy előre gyártott elemeket is felhasználna, ami gyorsítja a kivitelezést. Ezen felül korszerű, a működtetést gazdaságosabbá tevő technológiákat terveztek az épületbe, így például hőszivattyú is lesz az épületben és napelem is. „Érdekes és összetett feladat elé állította a pályázat a szakembereket, hiszen olyan városrészben épül majd meg az uszoda, amelyről jelen pillanatban nem mondható el, hogy felemelkedő irányt vett volna. Az épületnek igazodnia kellett környezetéhez, a város szövetéhez, illetve a meglévő sportterületekhez. Ezen felül olyan előremutató épületet várt el a kiíró, amely ikonikus, azaz belesimul a területbe, mégis egyértelműen jelzi funkcióját, és a város szimbólumává tud válni” – mondta el portálunknak

Schulcz Péter

, a Csongrád Megyei Építészkamara elnöke. Kiemelte, a szakma számára fontos szempont volt a bírálat során, hogy zöld tetőt terveztek az uszodának, és a közösségi terek is jól kapcsolódnak a külső terekhez. Szólt arról is, hogy némi nehézséget okozott a pályázóknak, hogy az adott terület kicsi, illetve mellette megmarad a benzinkút is, ami ronthatja az épület megjelenését. Az is kihívást jelentett, hogy viszonylag karakteres területre kellett beilleszteni az új uszodát, méghozzá panelok, bevásárlóközpont és társasház szomszédságába. „Érdekes kérdés, hogy létezik-e szegediség az építészeten belül, hiszen a napfény városának nevezzük, ezt azonban épületben nagyon nehéz megfogalmazni. Jelen esetben a nyertes pályamű ebből a szempontból nem egyértelműen szegedi, ami pici hiányának is felróható, hiszen Szeged építészetében jellemző anyag például a tégla, az eklektikus vakolat architektúra, ezekből egyik sem jelent meg a pályamunkák egyikében sem. De nem is volt cél, hogy direkt szegedi legyen az épület. Az vezérelt bennünket, hogy olyan tervet válasszunk, olyan épület épüljön, ami szegedi válhat azáltal, hogy a helybéliek megszeretik” – fogalmazott Schulcz Péter. A Szent-György Albert Agórában október 27-én 12 óráig tekinthetőek meg a tervpályázatok, hétköznap 8-19 óráig, míg szombaton 8 és 17 óra között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.