Jótékonysági estek sora novemberben a szegedi színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj004kfA Szegedi Nemzeti Színházról ismert, hogy gyakran fogad, szervez jótékonysági programokat, valamint számtalanszor áll jótékony ügyek mellé. Nincs ez másként az idei évadban sem, novemberben fogyatékossággal élő gyerekeknek, illetve a Szegedi Gyermekklinika Intenzív Osztályának is gyűjtést szerveznek. Mindemellett új előadásokkal is készülnek, november végén mutatják be Szegeden a fővárosban nagy sikert aratott Evita musicalt.

Egy új bemutatója maradt a szegedi színháznak október végére, a Pinokkió című tanmese. Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója a kedd reggeli sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, a műsorban meghirdetett premier időpontja változott: a Pinokkiót először október 22-én láthatják a családok. A főszerepet játszó Borsos Beáta elmondta, a mese tanúsága: nem a pénz, hanem a barátok tesznek boldoggá. A színésznő szerint Tóth Miklós rendezése túllendül a fabábú életéről szóló regény már-már kioktató stílusán, inkább a kalandokra, s a lenyűgöző díszletekre koncentrál. A Gepettot alakító Somló Gábor érdekességképpen elmondta, a Pinokkió a legnagyobb példányszámban kiadott gyermekregények egyike.

Novemberben A nép ellensége című Ibsen-művel folytatódik az évad, mellyel kapcsolatban Bodolay Géza rendező elmondta, egy örök aktuális előadásról van szó. A polgármestert alakító Borovics Tamás hozzátette, egy olyan izgalmas anyagon dolgoznak, melyen keresztül a nézők ráismerhetnek az őket körülvevő társadalomra, a mindennapi hírekre. A premier november 4-én lesz a Kisszínházban.

szinhaz_sajttaj002kf

Ugyancsak novemberben tartja első szegedi bemutatóját a Szegedi Kortárs Balett társulata, rögtön két egyfelvonásossal örvendeztetik meg a műfaj szerelmeseit. Juronics Tamás rendezte és koreografálta Henry Górecki zenéje alapján az eARTh című táncjátékot, mely óriási sikert aratott októberben 10-én a MÜPA-ban. Juronics elmondta, a cím játék a szavakkal, a téma pedig a környezetszennyezés, mely problémával a művészet nyelvén is foglalkozni kell. Ugyancsak aznap este mutatják be az Enrico Morelli koreografálta Stravinsky-darabot, a Menyegzőt, amelyben két világ, a házassági előtti és az azt követő évek mutatkoznak meg.

A november a musical hónapja is, a fővárosban nagy sikert arató Evita november 25-én érkezik a Nagyszínházba, eredeti szereposztással. Az előadás rendező-koreográfusa Juronics Tamás, aki a sajtótájékoztatón kiemelte, az Evita – részben a filmnek köszönhetően – 40 éve töretlen népszerűséggel fut a színházakban. Úgy fogalmazott, komolyan vették a nyári bemutatóra történő készülést, hiszen nem annyira musical jellegű, inkább operaszerű énekek tarkítják az előadást. Egy 24 fős énekkar, és egy szintén 24 fős tánckar gondoskodnak a hangzásról és a látványról. Koczka Ferenc karmester hozzátette, a latin hangulatot szeretnék visszacsempészni a musicalbe, popsallangok nélkül.

szinhaz_sajttaj012kf

Az új bemutatók mellett számos egyéb színházi esemény tarkítja a novemberi kínálatot. November 5-én Boldi! címmel László Boldizsár ad jubileumi koncertet a Cotton Club Singers közreműködésével, így idézik fel az operaénekes elmúlt 25 évét. A Nagyszínház művészbüféjében november 7-től három alkalommal Vissza a feladónak címmel “nem túlzottan irodalmi estet” tartanak. A kocsmaszínházi bemutatóval kapcsolatban Bánvölgyi Tamás színész elmondta, egy ősbemutatóról van szó, melyben egy átlag ember elmúlt tíz évének történéseit veszik alapul. November 7-én Bodnár György, a teátrum volt fodrászmesterének kezdeményezésére Gyógyítókért gálát szerveznek a Kisszínházban.

A hónap további részében jótékonysági estekkel folytatódik a színházi élet: november 14-én a Szeged Első Lions Klub szervez Ghymes koncertet, melynek bevételéből a fogyatékossággal élő gyermekeket és később a vakokat, gyengénlátókat szeretnék támogatni; a Pinokkió november 19-ei előadásával a GEMMA Központ autizmussal és fogyatékossággal élő gyermekit segítik; míg a november 28-ai Világok táncai jótékonysági gálával a Szegedi Gyermekklinika Intenzív Osztályának gyűjtenek.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Ötven helyszínen várja idén az érdeklődőket az Országos Rajzfilmünnep

Default thumbnail
Következő sztori

Diákhitel Központ: átadták az első ösztöndíjas szerződéseket

Legutóbbi hasonló cikkek