Közélet

Handó Tünde: a bíróság feladata, hogy könnyebbé tegye az emberek életét

Handó Tünde: a bíróság feladata, hogy könnyebbé tegye az emberek életét

2016. október 25., kedd
Handó Tünde: a bíróság feladata, hogy könnyebbé tegye az emberek életét

A bíróság nem azért van, hogy megnehezítse az emberek életét, hanem, hogy megkönnyítse - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Budapesten kedden.

A szabályok betartását a bíróságoknak következetesen meg kell követelniük, a jogszerűségre törekvés azonban nem önmagáért fontos. Azért kell betartani és betartatni a jogszabályokat, hogy könnyebb, egyszerűbb legyen az emberek élete. Csakis így válhat a bírói kar a jogállam zászlóshajójává - fogalmazott az OBH vezetője.

Handó Tünde

beszélt félidejéhez érő kilencéves elnöki ciklusának eredményeiről: a javuló ügyforgalmi adatokról, a bíróságok klasszikus ítélkező feladatain túlmenő társadalmi felelősségvállalásáról, így többek között a Nyitott bíróság, a Gyermekközpontú igazságszolgáltatás, a Tanúgondozás és áldozatvédelem, valamint a Bírósági közvetítés elnevezésű programokról. Mindezek a kezdeményezések a bírósági működés szolgáltató jellegét helyezik előtérbe, azt az igényt testesítik meg, hogy az igazságszolgáltatás legyen az ügyfelek számára könnyen elérhető, megismerhető és érthető - mondta az OBH elnöke Az OBH csütörtökön a Magyar Igazságügyi Akadémián szervezett szakmai konferenciát csaknem harminc budapesti nagykövetség képviselőinek a polgári igazságszolgáltatás európai napja alkalmából. A kezdeményezés célja, hogy az állampolgárok minél közelebb kerüljenek az igazságszolgáltatáshoz, minél jobban megismerjék és megértsék jogaikat, a bírósági rendszer működését - közölte az OBH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.