Közélet

Fotókiállítás nyílt az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából az Európai Parlamentben

Fotókiállítás nyílt az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából az Európai Parlamentben

2016. október 18., kedd
Fotókiállítás nyílt az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából az Európai Parlamentben

Fotókiállítás nyílt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából az Európai Néppárt szervezésében kedden az Európai Parlamentben (EP).

Az uniós parlament brüsszeli székházának Yehudi Menuhin-termében rendezett kiállítást

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke nyitotta volna meg, aki azonban végül betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen, beszédét ezért

Szájer József

, az EP néppárti frakciójának alelnöke olvasta fel. Kövér László szerint az 1956-os forradalom "hitet, erőt és példát nyújt ma is a nagyvilág minden szabadságszerető közösségének, így az Európai Unió közösségének is, amely - több jel utal erre - a 21. században kénytelen lesz farkasszemet nézni a maga Góliátjával". Szerinte az egyik ilyen jel, hogy az EU a világ két legerősebb katonai nagyhatalmának ütközőzónájába kerülve geopolitika játszmák vesztesévé válhat. A másik, hogy "egy olyan világban, amelyben az erős identitás a politikában és a gazdaságban egyaránt egyre inkább versenyképességi tényezőként tűnik fel, az Európai Unió az identitászavar tüneteit mutatja". "Egy harmadik jel, hogy az Európai Unió a saját rendjének, közbiztonságának és külső határainak a védelmében bizonytalanságokat mutat, és ezzel elbizonytalanítja a polgárait is, hiszen az európai önvédelem készségének és képességének a csökkenésével az európai polgárok biztonsága és önbecsülése is csökken" - vélekedett. Mint írta, az uniónak az előtte álló kihívások sikeres megválaszolása érdekében nem gyengítenie, hanem erősíteni kellene "az erejét adó nemzeti identitásokat", a tagállamok polgárainak demokratikus akaratnyilvánítását kellene irányadónak tekintenie, valamint szakítania kellene a "valóság fenyegető tényeit figyelmen kívül hagyó politikával és az ennek eszközéül szolgáló, a szólás és gondolkodás szabadságát korlátozó politikailag korrekt beszédmóddal". "Ha így tesz, az Európai Unió erősebbnek fog bizonyulni minden rá várakozó Góliátnál" - tette hozzá az Országgyűlés elnöke. Felszólalásában

Joseph Daul

, az Európai Néppárt elnöke azt hangsúlyozta, hogy fontos emlékezni az 1956-os magyar események ideáira, amelyekért a szabadságharcosok életüket adták. Mint mondta, ennek a forradalomnak az öröksége él mindenkiben, aki a zászlójára tűzte a szabadságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.