Közélet

Fábiánsebestyén önkormányzatát ellenőrizte az Állami Számvevőszék

Fábiánsebestyén önkormányzatát ellenőrizte az Állami Számvevőszék

2016. október 5., szerda
Fábiánsebestyén önkormányzatát ellenőrizte az Állami Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013-ban ellenőrizte Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítását, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működését. Az ÁSZ 2016-ban az Önkormányzat által a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési terv végrehajtását értékelte utóellenőrzés keretében. Megállapította, hogy Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat az intézkedési tervben meghatározott 21 feladat közül kettőt határidőben, hatot határidőn túl, hármat részben teljesített, ugyanakkor tíz feladatot nem hajtott végre.

Az ÁSZ stratégiájában célul tűzte ki a számvevőszéki munka hasznosulásának javítását. Ezzel összhangban ellenőrzi, hogy az ellenőrzött szervezetek megvalósították-e a korábban feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetése céljából elkészített intézkedési terveikben foglaltakat. A rendszeres utóellenőrzések hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtáshoz, ezáltal a közpénzügyek rendezettségének javulásához. Az Önkormányzat intézkedési tervében 21 feladatot határozott meg. A polgármester az intézkedési tervet határidőben megküldte az ÁSZ részére, ugyanakkor az abban rögzített feladatok végrehajtásáról nem vezették a jogszabály előírásainak megfelelő nyilvántartást. Kettő feladatot határidőben, hatot határidőn túl, hármat részben hajtottak végre, valamint tíz feladat végrehajtása nem történt meg. A nem végrehajtott feladatok esetében több esetben hiányosság volt, hogy a belső szabályzatokat nem megfelelően alakították ki, nem módosították, nem gondoskodtak teljes körűen a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő kontrollokkal kapcsolatos tevékenységek szabályszerű ellátásáról, illetve a belső ellenőrzési jelentésekben foglalt javaslatokra nem készítettek intézkedési tervet és megfelelő nyilvántartást. A megtett intézkedések javították az Önkormányzat működésének szabályozottságát, de az ÁSZ által – az Önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint az egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének területén – korábban azonosított hiányosságok jelentős része továbbra is fennáll. A részben végrehajtott, illetve a nem végrehajtott feladatok kockázatot jelentenek az Önkormányzat jogszabályoknak megfelelő szabályozásában, működésének szabályosságában, amelyek kezelése a vezetői felelősség körébe tartozik. Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez annak érdekében, hogy intézkedjen a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében a felelős vezetői magatartásban, a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében rejlő kockázatok megszüntetése iránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.