Írjon nekünk

Közélet

Bíróság előtt a Cserepes sori piacosok birtokvédelme – két ügyben januárban folytatódik a per (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cserepes_sor014kf

Felemás érzésekkel távoztak a Makói Járásbíróságról a Cserepes sori piacosok pénteken, a négy tárgyalt esetből kettőben januárban tovább folytatódik a bizonyítási eljárás, míg két esetben első fokon azt állapította meg a bíróság, hogy nem követett el birtoksértést a piac. Szabó Bálint jogász azt közölte, meg fogják támadni az első fokú bírósági ítéletet. Rácz Attila piacigazgató szerint viszont politikai hisztériakeltés az, amit Szabó végez.

„Makón négyből kettő csatát megnyertünk, egyet döntetlenre hoztunk, egyet pedig átmenetileg elvesztettünk. A háborút azonban – melynek célja a Cserepes Sori Piac fennmaradása – meg fogjuk nyerni” – így kommentálta közösségi oldalán Szabó Bálint jogász a pénteki tárgyalást. Ahogy a Cserepes sori piacosok érdekképviselője a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, a Makói Járásbíróság tárgyalja a hagymaváros jegyzője által első fokon megállapított birtoksértési határozatok ügyét, amit a piacvezetés megtámadott.

Ahogy június elsején beszámoltunk róla, 37 birtokvédelmi eljárást folytatott le a makói jegyző, melyből 30 esetben helyt adott a kereskedők kérelmének, ám ezt megtámadta a piacvezetés, így került az ügy a Makói Járásbíróságra. Szabó arra számított, hogy a járásbíróság helybenhagyja a jegyző döntéseit, megállapítja, hogy a rendőri intézkedések kapcsán megvalósultak tavasszal a birtoksértések, amiért elmarasztalják a jelenlegi piacvezetést.

A tárgyalási nap után Szabó portálunknak elmondta, a négy esetből két ügynél kevésnek találta a bíróság a birtoksértés megállapításához a bizonyítékokat, a másik kettőben pedig januárban további tárgyalási napot tűztek ki, a bizonyítási indítvány keretében fényképeket és újságcikkeket kell becsatolniuk az érintett kereskedőknek, hogy megállapítható legyen, valóban megvalósult-e a birtoksértés a piacvezetés részéről. A jogász közölte, amennyiben kézhez kapják a két elsőfokú ítéletet, meg fogják támadni, Szabó szerint nem konzekvens ugyanis a bíróság, hiszen négyből két esetben elrendelték a további bizonyítási eljárást, a másik kettőnél viszont első fokú ítéletet hoztak a piacvezetésnek igazat adva. Hozzátette, az egyik érintett piacos vietnámi származású, számára nem rendeltek ki tolmácsot, ami nem szabályos, ezért megtámadják.

A piacosok érdekképviselője megjegyezte, egyik ügyfele vonatkozásában a makói jegyző szerint a piacvezetés nem kevesebbet kért, minthogy a bíróság mondja ki ebben az eljárásban, hogy a kereskedő követett el birtoksértést, ami jogi nonszensz, s ezt a bíróság elutasította. A HírTV beszámolója szerint a kereskedők abban bíznak, a felmondások ügyében kezdődő novemberi tárgyalásokon már nem maradnak alul. Szabó Bálint szerint az árusokat adminisztratív eszközökkel akarják elüldözni, mert akkor nem kell milliós kártérítéseket kifizetni nekik.

Rácz Attila politikai hisztériakeltésről beszél

A Cserepes sori Piac Kft.-t vezető Rácz Attila közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz: „A harminc birtokvédelmi per esetében eddig három ügyben hozott ítéletet a Makói Járásbíróság. Mindhárom esetben a piacnak adott igazat, és hatályon kívül helyezte a makói jegyző határozatát. Több perben is lett volna már ítélet, ha a kereskedők hajlandóak lettek volna megjelenni a tárgyaláson, azonban ők távol maradtak, direkt időhúzás céljából, illetve, ha valóban birtokvédelemről lenne szó, és nemcsak politikai hisztériakeltésről.”

Szabó Bálintot jogi kuruzslónak nevezte Rácz, aki szerinte politikai megrendelésre téves jogi tanácsokkal látta el a kereskedőket, aminek következtében ez az eljárás 36700 forintba kerül az egyes bérlőknek minden vesztett per esetében. Ha másodfokra továbbviszi az ügyeket, akkor ez a költség megsokszorozódhat, amivel további jelentős anyagi kárt fog okozni az árusoknak. Ebből is jól látható, hogy a kereskedőkkel akarják kifizettetni ezt a politikai hisztériakeltést. Mint írta, Szabónak semmi sem drága, lévén nem az ő pénzéről, megélhetéséről van szó.

„Szabó Bálint már eddig is sok millió forintos kárt okozott a kereskedőknek. Megpróbálta ellehetetleníteni a piacot. El akarja venni a nyugodt, békés vásárlás lehetőségét a szegediektől. Ez a szándéka a józan kereskedők, a piac mellett kitartó vásárlók és a piac dolgozóinak megfeszített munkájának eredményeképpen nem sikerült, és nem is fog sikerülni. A piac 2017-ben is várja a kedves vásárlóit.

Felszólítom Szabó Bálintot, hogy haladéktalanul hagyja abba ezt a hazudozást, és távozzon a piacról! Ne rontsa tovább a kereskedők forgalmát valótlan állításaival, hiszen egész tevékenysége kizárólag saját politikai haszonszerzésére irányul” – írta Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

Egészség

Fontos döntéseket hoztak az operatív törzs ülésén – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Visszaállítják Magyarországon az átutazók számára kötelező korridorhasználatot.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét csak egy idős beteg hunyt el

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Csongrád-Csanádban a helyzet változatlan.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ötmilliós turisztikai fejlesztés indult Földeákon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

Tovább olvasom

Aktuál