/

A piarista gimnázium osztálya vált a legsikeresebb forradalmi csapattá + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

utcai_performansz04_gs


Eredményt hirdettek a városi ’56-os vetélkedőn. Budapesti utat nyertek az egyházi gimnázium tanulói. Többek között célba lőni és rádiót elfoglalni is kellett a győzelemhez.

„Szeged a szikra” címmel hirdetett versenyt a Heller Ödön Művelődési Ház az önkormányzattal együttműködve. A versenyre hét csapat jelentkezett, végül öt indult el. A diákok október 20-án az SZTE Bölcsészettudományi Kar épülete előtt gyülekeztek korhű ruhákban molinókkal, táblákkal, zászlókkal felszerelkezve. Jelképesen elfoglalták a Rádió88 épületét, a Dóm téren a Petőfi szobornál szavaltak, a Somogyi-könyvtárban szellemi totót oldottak meg, a Stefánián paintball fegyverrel lőttek, a Novotel Hotelnél barikádot építettek, majd tüntetően vonultak fel Nagy Imre szobránál.

Kitartásból példát mutattak a mostani és az 1956-os fiatalok is – vélekedett Szécsényi Ferencné (MSZP) önkormányzati képviselő. Azt gondolja, az élményalapú tanulás elősegíti a motivációt, gazdagítja a személyiséget, a vetélkedő alatt megismerhették a fiatalok a forradalom és szabadságharc szegedi eseményeinek helyszíneit.

vetelkedo_eredmenyhirdetes07_gs

„Beleéltétek magatokat az 56-os fiatalok helyzetébe. Ők azok, akik sokat tettek azért, hogy ma szabadságban élhessünk, mert elindították azt a folyamatot, ami rendszerváltozásra beért” – fogalmazott Joób Márton, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság MSZP-s elnöke. Úgy látja, sok állampolgár nem tudja, hogy mit ér a szabadság, az, hogy elmondhatjuk véleményünket, vallásunkat szabadon gyakorolhatjuk. „Habár látunk ez ellen menő folyamatot, de ma Magyarországon szabadság van” – szögezte le. Hozzátette, fontos, hogy nemzeti identitásunk, maga a nemzetünk még évszázadokon keresztül megmaradjon.

Szoros küzdelemben az első helyezéssel járó budapesti autóbuszos kirándulást kiállítás megtekintéssel, a parlament és a 301-es parcella meglátogatásával a Dugonics András Piarista Gimnázium nyerte meg. A második tömörkényesek a kiskunmajsai fürdőben vigasztalódhatnak, a dobogóra még felférő Vedres-szakgimnázium tanulói pedig az Emlékpont jóvoltából nyerték el díjukat. Érdekesség, hogy részt vett egy harmadik osztályosokból álló csapat a Gregor József Általános Iskolából, ők a Vadasparkba mehetnek. Az első három csapat felkészítője egy-egy tablettel lett gazdagabb.

A tervek szerint a vetélkedőt jövőre is megrendezik.

Default thumbnail
Előző sztori

Potápi: a mostani magyar kormánynak a magyarság egyformán fontos akárhol éljen

Default thumbnail
Következő sztori

Kósa: novemberben nyújtják be az államháztartási törvény módosítását

Legutóbbi hasonló cikkek