Közélet

A menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az EU Afganisztánnal

A menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az EU Afganisztánnal

2016. október 3., hétfő
A menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az EU Afganisztánnal

Az illegális migráció kezelése érdekében afgán menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az Európai Unió Afganisztánnal - írta közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

A megállapodás értelmében pénzügyi támogatás fejében Afganisztán vállalja, hogy az unióval közösen megakadályozza az illegális migrációt és visszafogadja az Európába vándorolt, nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait. Megjegyezték, hogy a nemzetközi szerződéseknek megfelelően az uniónak továbbra is kötelessége a háború és az üldöztetések elől menekülők befogadása, ugyanakkor visszafordíthatja a gazdasági bevándorlókat. A megállapodás részleteinek kidolgozása a kedden és szerdán Brüsszelben ülésező uniós külügyminiszterek feladata lesz nemzetközi normák figyelembevétele mellett - tették hozzá. Kedden és szerdán EU-Afganisztán konferenciát tart az Európai Tanács az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatáinak részvételével Brüsszelben. A tanácskozáson részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A konferencia témája a migrációs válság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

Maja Kocijancic

, az EU illetékes szóvivője sajtótájékoztató keretében újságírói kérdésre közölte, hogy a magállapodás teljesítéséhez egy, a menekültek visszaszállítását fogadó repülőteret építenek az afgán főváros, Kabul mellett. A szerdán várható megállapodás értelmében Afganisztán vállalja, hogy az első hat hónapban 50 - kiutasított migránsokat szállító - repülőgépet fogad. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala adatai szerint az Európába érkező bevándorlók között a szíriaiak után az Afganisztánból érkezettek vannak a legtöbben. Számuk 2015-ben az előző évhez képest megnégyszereződött, elérte a 178 ezret, 2016 második negyedévében mintegy 50 300 afgán nyújtott be menedékkérelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.