Közélet

A csend ünnepe - halottainkra emlékezünk a szegedi temetőkben is + FOTÓK

A csend ünnepe - halottainkra emlékezünk a szegedi temetőkben is + FOTÓK

2016. október 31., hétfő
A csend ünnepe - halottainkra emlékezünk a szegedi temetőkben is + FOTÓK
temeto_este03_gs

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban: rendbe tesszük, virággal díszítjük a sírokat, és gyertyát gyújtunk halottaink üdvéért. A szeretet lángjai hirdetik az örök életet és Isten dicsőségét.

Több ezren látogattak ki már a hétvégén is szeretteikre emlékezni a szegedi és környékbeli települések temetőibe, de de hétfőn és kedden lesz igazán nagy a forgalom a sírkertekben, hiszen aki csak teheti, felkeresi elhunyt rokonai, barátai, ismerősei sírhelyét. November elseje, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. A november 2-i halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az általános megemlékezés napjává az elhunytakról. Hosszabb nyitva tartással, irodai ügyelettel, gyakoribb takarítással, fokozott rendőri és polgárőri jelenléttel készültek a szegedi temetőkben is a halottak napi hosszú hétvégére. A cél a sírkertekbe érkezők segítése, kiszolgálása, valamint a bűncselekmények megelőzése. A Belvárosi, a dorozsmai, tápai és gyálaréti temető egységesen este 8-ig tart nyitva ezekben a napokban. A külvárosi sírkertekben az irodák este 7-ig, a Belvárosiban este 8-ig tartanak ügyeletet. Az Alsóvárosi, a Dugonics és az Újszegedi egyházi temető is reggel 7-től este 8 óráig fogad látogatókat, az Alsóvárosiban és a Dugonicsban is 8-tól este 8 óráig lesz irodai ügyelet. Közben a katasztrófavédelem is kiadta szokásos figyelmeztetését. Mint írják, nem telik el év úgy, hogy a tűzoltókat ne riasztanák temetőtüzekhez vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya, mécses vagy koszorú okozott, így fokozott figyelemre és óvatosságra intenek mindenkit. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül más helyiségekre is átterjednek. Temetőben csak mécsestartóban lévő mécsest tanácsos meggyújtani, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A kegyeleti gyertyákat fontos olyan biztonságos helyre rakni, ahol nincsenek a közelben gyúlékony anyagok - figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.