Kultúra

Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson

Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson

2016. szeptember 27., kedd
Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson
paprikafesztival_ferencesek03_gs

A fűszerpaprika-termesztés hagyományait bemutató fesztivált tartanak szombaton, Szent Ferenc ünnepét megelőzően Szeged-Alsóvároson - közölte Petri Márta, a Ferences Látogatóközpont vezetője az MTI-vel.

A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig "a háromnapos hideglelés", a malária gyógyítására volt kiváló. A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált. Szombaton a ferences gyógyító hagyományokat bemutató programok mellett paprika- és fűszerpiac várja a látogatókat, a bográcsokban paprikás ételek főnek. A családokat egész nap játszóház várja népi hangszerek készítésével, kódexmásolással, paprikás kísérletekkel, a fűszernövényekről szóló foglalkozásokkal, de lesz méhészeti bemutató is. A nap fénypontjának a paprikaszentelés ígérkezik, a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol a paprikás terményoltáránál a gazdálkodók áldást kaphatnak egész éves munkájukra. Az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban a családi programok mellett a vendégek megismerkedhetnek a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel, és néhány mozzanatot, a paprikafűzést és hasítást ki is próbálhatják. Késő délután pedig paprikabált rendeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.