Kultúra

Simándy 100: az operaénekes születésének centenáriumát köszöntik Szegeden

Simándy 100: az operaénekes születésének centenáriumát köszöntik Szegeden

2016. szeptember 8., csütörtök
Simándy 100: az operaénekes születésének centenáriumát köszöntik Szegeden

Konferenciával, kiállítással és hangversennyel emlékeznek a száz éve született Simándy Józsefre Szegeden, ahol az operaénekes szólókarrierje kezdődött - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szegedi városháza dísztermében szombaton rendeznek emlékülést, melyen családtagok idézik meg Simándy József alakját, előadják Polner Zoltán az operaénekes emlékére írt két szonettjét, előadások hangzanak el a művész szegedi éveiről és a magyar operakultúrában betöltött szerepéről. Este a Szegedi Nemzeti Színházban kiállítás nyílik a művészről és a teátrum előcsarnokában felavatják az énekes emléktábláját. Ezt követően emlékhangversenyt rendeznek a színházban, melyen mások mellett a Simándy József nevét viselő énekverseny korábbi győztesei lépnek föl a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében. Simándy József 1916. szeptember 18-án született Kistarcsán. Családja széthullása miatt korán munkába állt, autószerelőként dolgozott, és már elmúlt húszéves, amikor kollégái unszolására elkezdhetett éneket tanulni Posszert Emília opera-énekesnőnél. Előbb a Városi (ma Erkel) Színházban volt kardalos segédszínész, majd felvették a Magyar Királyi Operaház kórusának tenor 2. szólamába, ahol Roubál Vilmos karvezető révén alapozta meg tudását. Közben a Zeneakadémián is tanult. A Szegedi Nemzeti Színház tagjaként Carmen Don Joséjának szerepében léphetett először színpadra 1946-ban, Vaszy Viktor karmester irányításával. Már 1947-től vendégként a budapesti Operaházban is szerepelt Don Joséként és a Parasztbecsület Turiddujaként, majd 1947 őszétől szerződtetett tag lett. Karrierje innentől kezdve szinte töretlen volt, pályafutása során harmincöt tenorszerepet énekelt operaszínpadon, alakja azonban mégis összeforrt Erkel Ferenc Bánk bánjának címszerepével. 1959-ben Simándy Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok, és még ugyanebben az évben fellépett Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusában, melyet talán a legtöbbször énekelt. 1997-ben hunyt el Budapesten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.