Regionális képzésnek adott otthont a Szegedi Törvényszék

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dsc_0078_0

A Szegedi Törvényszék szeptember 7-én a Fenntartható Fejlődés Program keretében „A tanúgondozás és áldozatvédelem bírósági gyakorlata” címmel regionális képzést tartott.

A képzésen a Gyulai Törvényszék és a Kecskeméti Törvényszék képviseletében négy – négy, a Szolnoki Törvényszék képviseletében kettő, valamint a Szegedi Ítélőtábla képviseletében szintén kettő igazságügyi alkalmazott vett részt.

A képzést Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke nyitotta meg, amelynek során örömét fejezte ki a tanúgondozás szegedi rendszere, valamint a jó gyakorlat megosztása iránti nagyfokú érdeklődés miatt.

A megnyitót követően Werner Zsolt, a Szegedi Járásbíróság bírósági titkára, koordinátori feladatokkal megbízott tanúgondnok mutatta be a „Tanúgondozás alapjai” című előadásában a tanúgondozás intézményét, alapfogalmait, a rendszer bevezetését és az azóta véghezvitt változásokat.

A második előadást Juhász Adrienn, a Szegedi Járásbíróság bírósági titkára, koordinátori feladatokkal megbízott tanúgondnok tartotta a „Tanúk jogai és kötelezettségei” címmel, amelynek keretében röviden ismertette a tanúkat és az áldozatok érintő jogszabályi rendelkezéseket, valamint e tekintetben a bíróság feladatait.

Ezt követően „A tanúgondozás gyakorlata a Szegedi Törvényszéken” címmel Werner Zsolt és Farkas Mihály a Szegedi Törvényszék bírósági ügyintézője, tanúgondozási mentor közös eladásukban a Szegedi Törvényszéken kialakult tanúgondozási gyakorlatot, az intézmény bevezetésének hátterét, a tanúgondozás gyakorlati feladatai mutatták be a tanúgondnokok mindennapi feladataira tekintettel.

Vendégelőadóként Morvai Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályának Osztályvezetője tartott előadást „Az Igazságügyi Szolgálat szerepe az áldozatsegítésben” címmel. Előadásában az igazságügyi feladatokat ellátó szervek áldozatsegítésben történő együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

A képzés konzultációval zárult, ahol a tanúgondozási feladatokat ellátó kollégák megoszthatták egymással gyakorlati tapasztalataikat.

Default thumbnail
Előző sztori

A kórházban meghalt a férfi, aki biciklivel hajtott egy villamos elé Szegeden

Következő sztori

A Liget-projektet és az I-es kórház eladását nem támogatta a jogi bizottság többsége

Legutóbbi hasonló cikkek