Közélet

Lezárult az idei Ifjú Kócsagőr Program

Lezárult az idei Ifjú Kócsagőr Program

2016. szeptember 30., péntek
Lezárult az idei Ifjú Kócsagőr Program
ifju_kocsagor_16-09-30

Színvonalas döntővel zárult az idei Ifjú Kócsagőr Program, melyen nyolc hazai nemzeti park igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egy-egy kócsagőr-jelöltje mérte össze tudását. Az immár negyedik alkalommal megrendezett országos rendezvény győztese Hábenczyus Alida Anna lett, akit Kis Viktor a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

A program zárórendezvényét és az országos döntőt szeptember 29-30. között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Körös-éri Tájvédelmi Körzetében, Mórahalmon rendezték meg. A háromnapos rendezvényen a Kócsagőr-jelöltek bemutatták a kéthetes gyakorlaton végzett munkájukat, illetve számot adtak a természetvédelemről szerzett elméleti- és gyakorlati ismereteikről. A természetvédelemért felelős Földművelésügyi Minisztérium minden fiatalokat támogató programban partnere a Nemzeti Parki Igazgatóságoknak, lehet az egy vetélkedő vagy tudást és ismeretet átadó létesítmények vagy tanösvények fejlesztése. – mondta köszöntőjében

Rácz András

helyettes államtitkár a záróesemény megnyitóján. Célunk, hogy minél több ilyen programot valósítsunk meg közösen– hangsúlyozta a helyettes államtitkár, majd elmondta, hogy az YTriász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság konstruktív együttműködésének köszönhetően, 2016 Ifjú Kócsagőr párosának nyereménye a Matula és Tutajos díj mellett, egy ingyenes tanulmányi út Szerbiába a Tara Nemzeti Parkba. Az YTriász, melynek tagjai a 30 y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban hozták létre az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. A program célja az Y-generáció bevonása értékteremtő programokba, betekintésnyújtás a természetvédelembe, valamint a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése. Az országosan meghirdetett programra 45 fő egyetemista, főiskolás, illetve középiskolás diák jelentkezett. Minden egyes jelöltnek egy-egy természetvédelmi őr volt a mentora, akik segítségével megismerhették a szakmát, a természetvédelem rejtelmeit és az adott nemzeti park természeti kincseit. A Kócsagőr-jelöltek egy kéthetes szakmai gyakorlatot tölthettek el természetvédelmi őr mentorukkal, majd ezt követően területi döntő keretében adtak számot gyakorlati és elméleti tudásukról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.