Közélet

Kvótareferendum - MSZP: nincs tétje a népszavazásnak

Kvótareferendum - MSZP: nincs tétje a népszavazásnak

2016. szeptember 23., péntek
Kvótareferendum - MSZP: nincs tétje a népszavazásnak
Kvótareferendum - Plakátok Budapesten

Nyilvánvalóvá vált az elmúlt napokban, hogy a népszavazásnak nincs tétje. Az a kérdés, amiről a népszavazás szól, ma nincs feltéve Európában - mondta az MSZP elnöke a Tatabánya főterén pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

"Nincs ma olyan komolyan vehető politikusa Európának, aki arról beszélne, hogy a menekültkérdés megoldásának érdekében kötelező betelepítési kvótákat szeretnének bevezetni" - jelentette ki

Molnár Gyula

. Az ellenzéki politikus úgy vélte, a népszavazás arról szól, hogy más problémákról elterelje a figyelmet. "Az oktatás, az egészségügy, a korrupció valós gond, eközben olyan problémákkal foglalkozunk, melyek nincsenek (...) ma Magyarországon" - fogalmazott Molnár Gyula. Az MSZP elnöke arra kérte a párt támogatóit és szimpatizánsait, hogy október másodikán maradjanak otthon, mert "a szavazás nem arról a kérdésről szól, amelyet feltettek, hanem Orbán Viktor hatalomban maradásáról".

Molnár Gyula

Molnár Gyula hozzátette, az MSZP attól fél, hogy bármilyen eredmény esetén az ország "biankó felhatalmazást ad

Orbán Viktornak

", ezért arra kérte a kormányt, tegye világossá, "milyen közjogi következménye lesz a népszavazásnak, mihez kéri a szavazók támogatását".

Molnár Gyula kész a vitára

Kész a kvótareferendummal kapcsolatos nyilvános vitára - közölte az MSZP elnöke pénteken Facebook-oldalán. Molnár Gyula ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy

Vona Gábor

Jobbik-elnök vitára hívta őt és Orbán Viktor miniszterelnököt. A Jobbik elnöke kezdeményezését indokolva sajtótájékoztatón azt mondta: civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat. Az MSZP elnöke szerint a vitának mindig van értelme, az ország mostani állapotában különösen, ezért áll elébe. Molnár Gyula azt írta, a pozsonyi EU-csúcs óta egyértelmű: uniós menekültkvóta nem lesz. Az ellenzéki politikus azt is javasolta, a menekültkérdés mellett a többi között beszéljenek az oktatásról, az egészségügyről, a szegénységről és arról is, hogyan fog kinézni ez az ország a 21. században. Közölte, reméli, ezeket már Orbán Viktor is olyan ügynek tartja, amiről pártok vitatkozhatnak. Ezért őt is várja a vitára - tette hozzá.

Havasi Bertalan

, a kormányfő sajtófőnöke pénteken közölte: a miniszterelnök továbbra is nemzeti és nem pártügynek tartja az október 2-iki népszavazást, ezért nem vesz részt pártvitákban, hanem azt várja a felelősen gondolkodó politikai erőktől, hogy a referendumon való részvételre buzdítsák az embereket.

Fidesz: nagy tétje van a népszavazásnak

A Fidesz szerint a magyar családok és a települések számára is nagyon nagy tétje van a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi 2-ai népszavazásnak. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az MSZP elnökének sajtótájékoztatójára reagált. Molnár Gyula azt mondta: az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy a kvótareferendumnak nincs tétje. "Nincs ma olyan komolyan vehető politikusa Európának, aki arról beszélne, hogy a menekültkérdés megoldásának érdekében kötelező betelepítési kvótákat szeretnének bevezetni" - jelentette ki. A Fidesz közleményében azt írták, hogy a magyar családok és a települések számára is nagyon nagy tétje van a népszavazásnak, mert ha a referendum nem akadályozza meg a brüsszeli terveket, akkor már karácsony előtt elindulhat a bevándorlók kötelező betelepítése, ami veszélyezteti a magyarok biztonságát és kultúráját. Hangsúlyozták: a kvótanépszavazáson Magyarország, a magyar családok, a gyermekek, a települések jövője a tét, "az MSZP elnöke pedig hazudik", Brüsszelben már kilenc döntést hoztak a kötelező betelepítési kvóta bevezetésének előkészítésére. Az Európai Bizottság szóvivője a napokban erősítette meg, hogy Brüsszel nem vonja vissza kvótajavaslatát, az Európai Parlament pedig múlt héten szavazott arról, hogy december elsejétől javasolja a kötelező betelepítés elindítását - írták. "A szocialisták minden fórumon támogatták a kötelező kvótát, kettős beszédet folytatnak, nem mernek igent mondani, de valójában Brüsszel politikáját támogatják" - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.