Kvótareferendum – Gulyás: a kormány olyan erővel tud fellépni, amilyen felhatalmazást a népszavazáson kap

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint a magyar kormány olyan erővel tud majd fellépni a kötelező betelepítési kvóta ellen, amilyen felhatalmazást a népszavazáson kap.

Amikor a migrációról és a kvótanépszavazásról beszélnek, lényegesen többről van szó, mint néhány ezer bevándorlóról, vagy arról, hogy az unió elvileg nem is hozhatna olyan hatáskörben döntést, amit Magyarország nem ruházott rá – mondta a kormánypárti politikus az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség A mi jövőnk a tét címmel pénteken, Budapesten rendezett tanácskozásán.

Szó van ugyanakkor nemzeti önazonosságtudatról, arról, hogy milyen jövőt, társadalmakat, milyen együttélési formákat képzelnek el Európában, és szó van egy értékvitáról is – mutatott rá Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta: közös ügyről, nemzeti ügyről beszélnek, olyan politikai kérdésre kell helyes feleletet adni, amelyben nincsenek párthatárok.

Kifejtette: míg az európai választópolgárok nagy többsége nyugaton is a bevándorlási hullám megfékezése, megállítása, a külső határvédelem mellett van, addig azt látták tavaly, hogy az európai politikai elit, a brüsszeli bürokraták az anarchiát ünnepelték, a közösségi jog lábbal tiprását, a schengeni jog semmibe vételét tartották jó európai magatartásnak. Ehhez képest azok voltak a rossz európaiak, akik a nemzetközi egyezményeket betartották.

Magyarország úgy gondolja, nem lehet az Európai Unió mellett érvelni akkor, ha valaki egyidejűleg a közösségi jog lábbal tiprását tartja kívánatosnak – mondta.

Gulyás Gergely szerint aki nem tudja betartani a külső határvédelem területén vállalt kötelezettségét, annak nincs helye a schengeni zónában.

Kitért arra is, közös cél kell, hogy legyen, az unió valamennyi tagállama és Brüsszel is lássa be végre, ha nem tartják be a saját közös normákat, ha úgy gondolják, semmibe lehet venni a közösségi jogot, akkor az unió fennmaradása kerülhet veszélybe.

Az Országgyűlés alelnöke kijelentette: vissza kell térni a jog talajára, ma a helyzet nem úgy áll, hogy az aki, a kvóták, a felső határ nélküli bevándorlás ellen van, az a jó európai.

Egy szelfi és néhány szerencsétlen nyilatkozat elég volt meghívólevélnek, és arra, hogy százezrek és millió induljanak el Európa felé – idézte fel.

Gulyás Gergely szerint ha elfogadják azt a bizottsági jogszabály-kezdeményezést, ami felső korlát nélkül rendeli el a betelepítési kvótákat, akkor egyértelmű, írásba foglalt meghívó levelet adnak.

A fideszes politikus azt mondta, azért sem lehet Magyarországra küldeni a tavaly illegálisan ideérkezetteket, mert mi voltunk az elsők, akik felhívtuk figyelmet, hogy Európa olyan problémát vásárol be magának ezzel a politikai irányvonallal, amelyet aztán nem lesz képes megoldani. Nem szabad megengedni, hogy azok, akik a bajt okozták, most szétterítsék – rögzítette, kiemelve: a fenyegetés, a veszély óriási. Magyarországnak is vannak integrációs tapasztalatai, és a társadalom hozzáállása összefüggésben van azzal, hogy a cigány közösség integrációja hogyan sikerült az elmúlt évtizedekben, évszázadokban – közölte, hozzátéve: Nyugat-Európában olyan integrációs modelleket látni, amelyeket szeretnének elkerülni.

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke kiemelte: az október 2-án megszülető döntés a fiatalokra lesz a legnagyobb hatással, nekik kell legtovább élniük a következményeivel. Arról döntenek jövő vasárnap, hogy milyen Magyarországon szeretnének élni, 5-10, illetve 10-20-30 év múlva, mennyire változzon meg a mindennapi élet és a közvetlen lakókörnyezet.

Hozzátette: Brüsszel már többször becsapta a fiatalokat is, és nem szeretnék a szuverenitásukat feladni. Mint mondta, a magyar fiatalok jövőjére veszélyes a kötelező betelepítési kvóta.

Előző sztori

A parlagfűszezon még tart, de már a végéhez közeledik

Következő sztori

Tanúvallomásokat ismertettek a terrorcselekménnyel vádolt szír férfi tárgyalásán