Közélet

Közigazgatási bíróságok: az OBH több fontos kérdésben támogatja a tervezetet

Közigazgatási bíróságok: az OBH több fontos kérdésben támogatja a tervezetet

2016. szeptember 5., hétfő
Közigazgatási bíróságok: az OBH több fontos kérdésben támogatja a tervezetet

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) több fontos kérdésben támogatja az Igazságügyi Minisztérium (IM) közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvénytervezetét. A testület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor azt is kiemelte: az eddigi gyakorlat eredményeit, értékeit, mint például az elkülönült munkaügyi szakbíráskodást, meg kell őrizni.

A szaktárca korábbi közleményében azt írta: a kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően olyan professzionálisan működő - a Kúria alatt elhelyezkedő - közigazgatási felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot. Az OBH a hétfői közleményében mindenekelőtt kiemelte: a közigazgatási bíráskodás Magyarországon jelenleg is létezik, s az elmúlt 25 évben "komoly, rendszerszintű kritika" sem hazai, sem külföldi oldalról nem érte. Sőt, mint kifejtették: a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon az ítélkezés gyorsasága európai uniós összehasonlításban is kiváló. A közlemény szerint az IM júliusban küldte meg az OBH elnökének véleményezésre a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvény tervezetét. Az OBH elnöke most is a törvényben meghatározott feladatának tett eleget, amikor a bíróságok véleményét beszerezve és összegezve, véleményezte a törvénytervezetet. Az OBH támogatja például a közigazgatási perjog önálló, a polgári perrendtartástól elkülönülő speciális szabályozásának koncepcióját. Üdvözölték továbbá a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozásának gondolatát is, hiszen - mint kifejtették - "a közigazgatási ügyszakban is vannak olyan ügyek, amelyek esetében kiemelt jelentőségüknél, különös bonyolultságuknál fogva indokolt, hogy már első fokon magasabb fórum elé kerülhessenek" - írták. Egyetértettek továbbá a bírák magasabb anyagi elismerésére, az illetmények emelésére vonatkozó elképzelésekkel is. Az ítélkezés színvonalának további emelése minden ügyszakban kiemelt stratégiai cél - olvasható a közleményben. Az OBH bízik abban, hogy a jogalkotó - ahogy más kérdésekben is már többször - a bírósági szervezet észrevételeit, javaslatait megfontolja - írta a testület, kiemelve: a közös cél a közigazgatási bíráskodás kiváló eredményeinek megőrzése, valamint továbbfejlesztése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.