Komédiával és operával nyit a szegedi színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj007kfEgyszerre három produkció próbái kezdődtek meg szeptemberben a Szegedi Nemzeti Színházban, a premierek három héten át követik egymást. Az első produkció a Volpone lesz, októbertől pedig érkezik a Bánk bán és a Pinokkió.

Ben Jonson népszerű klasszikusával, a Volpone-val indul az évad a szegedi teátrumban, melynek rendezője a Kiváló Művész-díjas Csiszár Imre. A rendező elmondta, a szeptember 23-án színpadra kerülő mű a feudalizmusból kapitalizmusra áttérő társadalom értékrendszerének átalakulását mutatja be, ahol a pénz áll mindenek felett. A darab különlegessége, hogy a szereplők állati eredetű neveket viselnek.

Szeptember utolsó napján stúdiószínházi keretek között mutatják be a Néró című színművet Léner András rendezésében. A fiatal alkotónak ez az első szegedi előadása, s rögtön olyan Hubay-darabbal debütál, melyet 3 egyfelvonásos alapján készített Spiró György. A stúdiószínház a tavaly Agóra és a korábbi Korzó Zeneházi bemutatókat követően ezúttal a Nagyszínházba költözik, annak is alagsori balett-termébe, ahol 55 néző fér el. A rendező elmondta, Spiró olyan anyagot készített a Hubay-egyfelvonásosok alapján, melynek karakterei behelyettesíthetők. A színmű a mindennapi hatalomról, annak mechanizmusairól szól. Agrippina szerepében Fekete Gizit láthatja a közönség, a véreskezű császárt pedig Kárász Zénó alakítja.

szinhaz_sajttaj004kf

Az évad egyik operacsemegéje a Galgóczy Judit rendezésében színpadra állított Bánk bán lesz, melyet az Aradi vértanúk emléknapján mutatnak be a Nagyszínházban. A klasszikust szinte mindenki Nádasdy Kálmán rendezésében ismerheti a közönség, de a szerethető zene ellenére elveszett Katona József – ahogyan Galgóczy fogalmazott – nyersebb, izgalmasabb, a shakespearei művek szerkezetéhez közelálló drámája. A rendező izgalmas politikai drámáról beszélt. Pál Tamás első karmester szerint egy olyan műről van szó, melyet a közönségnek nem lehet elégszer játszani, azonban érdemes elővenni a régi, eredeti darabot is. Szegeden ez történik majd október 6-án. Bánk bán és Melinda is kettős szereposztással fut majd, előbbin László Boldizsár és Turpinszky Gippert Béla osztozik, Melindát pedig a Simándy-énekversenyen első díjat elnyerő Baracskai Judit és Ferenczy Orsolya alakítja.

A Pinokkió bemutatója még messze van, az októberi előadás próbáit még csak most kezdték meg az alkotók. Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója felhívta a figyelmet: a premier időpontja október 22-re változott, Hollós Gábor darabját ugyanis először nem iskolás csoportok, hanem családok tekinthetik meg. Visszatér, illetve a teátrumba költözik a nyáron nagy sikert arató Képeslapok a takarásból című zenés színház-játék is. Barnák László rendező emlékeztetett, a darab Fekete Gizi előtt tiszteleg, aki 40 éve, töretlen népszerűséggel van a pályán. A darab, melyről részletesen korábbi cikkünkben olvashatnak, október 12-től látható a Kisszínházban.

szinhaz_sajttaj014kf

A színházi nyílt nap, a korábbi évek népszerűségét figyelembe véve, ezúttal nemcsak az egyetemistákat célozza meg, hanem a középiskolásokhoz is szól. Az október 11-ei program 10 órakor kezdődik a Nagyszínházban – tudatta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője -, a műhelybejárások viszont egészen késő estig tartanak. A legnépszerűbb események közé tartozik a kulisszaséta színházi idegenvezetőkkel, a beszédtechnika óra, a dal és táncóra. Idén ugyancsak lesz színházi smink és frizurakészítés, illetve jelmezeket is próbálhatnak majd a fiatalok. Október 2-án rendhagyó esemény költözik a teátrumba Rákellenes színházi staféta címmel. Sári Edina, a Nézőpontváltó Egyesület elnöke elmondta, a színházba járás mentális regeneráció lehet a gyógyuló betegek és családtagjaik számára.

no images were found

Előző sztori

Kajak-kenu: az év utánpótlás-versenyét rendezik Szegeden

Következő sztori

Szeptember 22-én egy napra az autót a kerékpár és a villamos váltja