/

Kiss-Rigó László: A bürokraták embercsempészete helyett valódi segítséget kell adni a menekülteknek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sajtotajekoztato06_gs

Soltész Miklós és Kiss-Rigó László szerint elengedhetetlen a szolidaritás a menekültekkel, s ezért mind a kormány, mind az egyházmegye jelentős összegeket fordít az afrikaiak, a közel-keletiek megsegítésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a brüsszeli döntéshozók diktátumát is el kell fogadni a migránsok szétosztásával kapcsolatban.

“Üzenet értéke van, hogy itt vagyunk. Szeged, Röszke és a környező települések lakói sok nehézséget átéltek, de a következő időszakban is van várható következménye a népvándorlásnak. Beszélnünk kell a migráció és a vasárnapi népszavazásnak a keresztényi és a szolidaritáshoz kapcsolódó hátteréről” – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Szegeden.

Részben egyetért Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szavaival, azaz ő is úgy gondolja, hogy “a szolidaritásnak szívből kell jönnie, nem lehet erőltetni, nem lehet előírni”. A magyar kormány ezért már tavaly öt egyházi szervezettel, a Vöröskereszttel és a Karitatív Tanáccsal közösen megtette a szükséges lépéseket. Valóban szívből cselekedtek, ezért 2015-ben és 2016-ban 450 millió forinttal támogatták a szolgálatokat, hogy a határ mentén dolgozzanak, s ezzel segítsék az elesetteket, rászorultakat, betegeket, időseket. A kormány a katolikus egyház január közepi gyűjtéséhez csatlakozva 120 millió forintot biztosított egy közel-keleti keresztény iskola építésére, azért, hogy helyben legyen meg a segítség, ne kelljen elmenekülni a keresztény felekezetek tagjainak. “Szívből jött a segítség akkor is, amikor a kormány 3 millió eurót ajánlott föl nagy közösségi célokra, kórházépítésre Irakban és Szíriában” – mutatott egy újabb példát. Megköszönte azok tevékenységét, akik mertek a szív mellett dönteni.

sajtotajekoztato02_gs

“Az október másodikai népszavazásnál lehet a szívre hivatkozni, de itt racionálisabb kérdések kerülnek elő: Kikkel akarunk együtt élni? Megváltozik-e keresztény kultúránk, hitrendszerünk a következő évtizedben akkor, ha muszlim bevándorlók befogadására köteleznek minket?” – tért át aktualitásokra az államtitkár. Soltész szerint látjuk, hogy mi történik Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban. Üzent Jean-Claude Junckernek és Martin Schulznak: “ne kavarják össze, ne tévesszék meg az embereket azzal az üzenettel, hogy a szívnek kell döntenie minden tekintetben. Valahol a szív van jelen, s ott kell szolgálnia, máshol a racionális, észérvi döntéseket kell meghozni. A most vasárnapi népszavazásnál az utóbbi lesz, nemet kell mondani Brüsszel ámokfutására.”

“Szabadka a migránsok vonulási útvonala mellett fekszik. Mi is tapasztaljuk a mindennapi életünk során jelenlétüket, de hozzá kell tennem, a kerítés megépülése óta sokkal kisebb számban érkeztek bevándorlók a település környékére – mondta Benák-Búcsú Emese, a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület elnöke. Viszont Hajdújáráson és más, határ közeli falvakban azóta nagyobb számban jelennek meg a migránsok az utcákon, a tereken, az ott élők féltik gyermekeiket. “Át kell gondolni, hogy milyen jövőt választunk nemcsak saját magunk, hanem gyermekeink, unokáink számára. Magyarországnak erősnek kell maradnia, s nekünk határon túliaknak is szükséges összefognunk e cél érdekében” – hívta fel a figyelmet. Azt ígérte, másodikán elmegy szavazni, nemmel voksol, s erre biztat másokat is.

sajtotajekoztato04_gs

“Bízom benne, hogy ismert, a Szeged-Csanádi Egyházmegye számos akcióban együttműködött az EMMI-vel, vagy államtitkárságaival komoly szolidaritást jelentő projektek véghezvitelében határon túl és innen” – fogalmazott Kiss-Rigó László megyés püspök. Úgy látja, “a kötelező kvótarendszer az igazi szolidaritás megcsúfolása, nem más mint bürokraták által, központilag szervezett emberkereskedelem, ami az emberi személy megalázása. Ezt elutasítják, de nemcsak negatív, hanem pozitívban értelemben is, mert sokat tesznek az igazi szolidaritás megvalósításáért.

“Így az egyházmegye közössége egyetlen felhívásra 11 millió forintot adott össze a szíriai keresztények támogatására, amit az ottaniak kérésére személyesen vittem el. Nem szeretnének mást, csak azt, hogy segítséget kapjanak a szülőföldjükön a túlélésre, az újrakezdésre” – vélekedett. Ehhez kapcsolódik az is, hogy az egyházmegye évente 30 millió forint értékben ad teljes körű ösztöndíjat összesen tíz orvosi, a gyógyszerész és teológiai karon tanuló diáknak, akik Nigériából, vagy más, környékbeli más országokból érkeznek, akik között található iszlám vallású is. Hozzátette, szívesebben segítenének több embert is, de egyelőre ennyit képesek vállalni.

“A szolidaritást az evangéliumi parancs alapján gyakoroljuk, de nem a brüsszeli bürokraták diktálását követve, hanem inkább Ferenc pápa buzdítására” – zárta szavait a püspök, hangsúlyozva, hogy ezt vallástól, származástól, bőrszíntől függetlenül kell gyakorolni.

no images were found

Előző sztori

Előzetesben a román állampolgárokat bántalmazó három forráskúti férfi

Következő sztori

Fogadóóra a Szentesi Rendőrkapitányságon