Közélet

Joghallgatók a Szegedi Ítélőtábla gyakornoki programján

Joghallgatók a Szegedi Ítélőtábla gyakornoki programján

2016. szeptember 20., kedd
Joghallgatók a Szegedi Ítélőtábla gyakornoki programján

A Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájával kötött megállapodás alapján 2012 ősze óta fogad egyetemi hallgatókat szakmai gyakorlatra. A bíróságon működő három polgári és három büntető tanácsnál ezen idő alatt összesen 54 diák szerzett gyakorlati tapasztalatot az ítélkezési tevékenységről. Napjainkban az SZTE jogi karának nyolc hallgatója ismerkedik a táblabíróságon folyó munkával.

A jelentkezés során előnyt jelent a jó tanulmányi eredmény és a motiváltság bemutatása, hiszen az ítélőtábla nem titkolt célja a gyakorlat biztosításával a potenciális jövőbeli bírák megnyerése a hivatás számára. A hallgatók a titoktartási nyilatkozat megtétele után az egyes tanácsokhoz beosztva teljes „munkaidőben” vesznek részt a munkában: tanácskoznak, jelen vannak a tárgyalásokon és határozattervezeteket készítenek. A három hónapos szakmai gyakorlat alatt a hallgatók egyéni tanrend alapján teljesítik az egyetemi oktatási követelményeket. Mint

Hámori Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese elmondta: a gyakorlat növekvő népszerűségét jelzi, hogy helyhiány miatt a bíróság egyre több jelentkezőt kénytelen újabb pályázat benyújtására kérni. A gyakorlat befejezésekor az ítélőtábla vezetése az egyetem képviselőjével együtt értékeli az elvégzett munkát és oklevéllel köszöni meg a hallgatóknak a részvételt. A hallgatóknak lehetőségük van újból pályázni gyakorlatra akár az ítélőtáblára, akár a Szegedi Törvényszékre vagy részt venni a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater-e által gondozott Alumni Mentorprogram keretében négy hónapos szakmai gyakorlaton a Szegedi Ítélőtáblán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.