Közélet

Illegális bevándorlás - Kósa: kétségbeejtő a helyzet, Brüsszel tehetetlen

Illegális bevándorlás - Kósa: kétségbeejtő a helyzet, Brüsszel tehetetlen

2016. szeptember 9., péntek
Illegális bevándorlás - Kósa: kétségbeejtő a helyzet, Brüsszel tehetetlen

Kétségbeejtőnek tartja az illegális bevándorlással kapcsolatos brüsszeli álláspontot Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus pénteken Balatonfüreden, a Fidesz-KDNP évadnyitó - jórészt a migrációval foglalkozó - frakcióülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az európai emberek nem értik, hogy Brüsszel miért tehetetlen a migrációs válság kezelésében. A migrációt meg kell állítani, és ki kell mondani: ne a bajt hozzuk Európába, hanem a segítséget vigyük oda, ahonnan a migránsok jönnek - fogalmazott.

Kósa Lajos

szerint azonban a magyarok szerencsés helyzetben vannak, mert - Európában szinte példátlan módon - véleményt mondhatnak a migrációról az október 2-i kvótareferendumon, amelyen "nemmel kell szavazni". Az Európai Bizottság több lépésben is előkészíti a kötelező betelepítési kvótát - folytatta -, amely felső korlát nélküli, arra ugyanis senki nem tud válaszolni, hány migránst kellene befogadni. "A felső határ a csillagos ég?" - tette fel a kérdést. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy hazugságnak bizonyultak a baloldali politikusok érvei a migráció jótékony hatásáról, a bevándorlás ugyanis nem oldja meg sem a munkaerőpiaci, sem a népesedési problémákat. Ráadásul a migrációval a bűnözés is nő - tette hozzá, hivatkozva a frakcióülésen elhangzott belügyminiszteri tájékoztatásra. A magyar-szerb határra tervezett harmadik kerítésről Kósa Lajos kérdésre azt mondta: az új kerítés azt a célt szolgálná, hogy megkönnyítse a rendőrség és a honvédség munkáját, az elfogás ugyanis lényegesen könnyebb kettős határbiztosítással. Ezért ezt elsősorban a határsértés szempontjából veszélyesebb helyekre kellene majd telepíteni. További részleteket kerítésügyben nem közölt arra hivatkozva, hogy nem akarják tájékoztatni a sajtón keresztül az embercsempészeket. A frakcióülés más témáiról beszámolva megerősítette, hogy egyhangúlag támogatták Kardkovács Kolos jelölését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa új tagjának. A parlamenti döntés hétfőn várható. Emellett a képviselőcsoport úgy határozott: javasolja a kormánynak, hogy bár a földárverések lezárultak, tartsa fenn azt a hitelkonstrukciót, amely kifejezetten a kisméretű gazdaságoknak és a földbirtoklási limitet el nem ért gazdáknak ad lehetőséget a további földpiaci jelenlétre, igaz most már nem állami árveréseken, hanem a normál kereskedelemben. Továbbra is cél ugyanis, hogy a kisméretű gazdaságok legyenek többségben, a nagyüzemi birtokok aránya pedig 20 százalék körül legyen - közölte. Az őszi jogalkotási tervekről tudatta: várható előterjesztés a rendőri jogállási törvény módosításáról, a polgári törvénykönyv felülvizsgálatáról, valamint a munkaügyi és a közigazgatási bíróságok átszervezéséről is. Utóbbival kapcsolatban utalt arra a vitára, hogy létezik-e egyáltalán elkülönült jogágként munkaügy és hozzá kapcsolódó munkaügyi bírósági rendszer. A kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők felmentését a frakcióvezető kérdésre úgy kommentálta: azt a tény senki sem vitatta, ami alapján az eljárás indult, vagyis hogy

Szilvásy György

, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és

Laborc Sándor

, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007-2009 közötti főigazgatója egy orosz titkosszolgálati hátterű céget vitt be a magyar szolgálatok egyik épületébe, hogy a személyzetet hazugságvizsgálatnak vesse alá. "Ha nem is ítélik el őket, azt a következtetést mindenképpen le lehet vonni: Isten őrizzen, hogy ilyen típusú politikai mozgalmak (...) valaha is az ország biztonságáért legyenek felelősek" - fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy

Juhász Péter

, az Együtt alelnöke sajtószemlét készített a börtönben ülő

Portik Tamásnak

, Kósa Lajos azt válaszolta: régóta köztudomású, hogy a magyar baloldal és a szervezett alvilág összeér.

Harrach Péter

, a KDNP frakcióvezetője az illegális bevándorlással kapcsolatban a tájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány nemcsak biztosan védi a határokat, hanem emberséges is közben, szerződést kötött ugyanis karitatív szervezetekkel, amelyek segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Emellett a magyar kabinet közel-keleti iskola- és kórházépítést is támogat. A háromnapos frakcióülés másik fő témájáról, a családpolitikáról szólva a kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a demográfiai helyzet az első számú nemzeti sorskérdés. Jelezte: emelkedik a termékenységi arányszám, nő a házasságkötések száma, a családtámogatások mértékében pedig Magyarország a negyedik helyen áll az Európai Unióban. A kormányzat családpolitikai intézkedései közül kiemelte a munkahelyvédelmi akciót, a gyed extrát, a bölcsődei fejlesztéseket és a gyermekétkeztetésre szánt források jelentős emelését. A KDNP őszi tervei közül megemlítette: a frakció javaslatot fog tenni a családi csődvédelemmel kapcsolatos jogszabály-módosítására, hogy gördülékenyebb legyen ez az intézmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.